”Matematiikka salaa läsnäoloaan”

30.11.2013 | Ajankohtaista, Tiedotteet

Tiedote 30.11.13
Kokoomuksen kansanedustajan Matikainen-Kallströmin(DI) mukaan matematiikka elää Suomessa kriisin aikaa.

-Juuri julkaistun Pisa-tutkimuksen tulokset ovat karua kertomaa: Suomi ei ole enää
kärkikymmenikössä. Matematiikan lukijoita on vähän, ja on epävarmaa, riittääkö niitä Suomessa tulevaisuuden aloille. Oppiaineen lukijoiden taso on laskenut ja eritoten hyvien tyttöjen määrä vähentynyt. Miksi matematiikka ei kiinnosta nuoria?, kysyy Matikainen-Kallström.

Matikainen-Kallström toteaa, että yksi syy on varmasti nuorten asenteissa.

-Matematiikka vaatii kovaa työtä. Erityisesti, jos sitä opiskelee lukiossa pitkänä. Nuoret ovat monesti liikkeellä ”kaikki heti mulle nyt” – asenteella eikä heiltä välttämättä löydy matematiikassa tarvittavaa pitkäjänteistä asennetta. Toinen syy löytyy matematiikan opetuksesta. Suomessa matematiikan opettamisen taso on laskenut. Suomalaiset opettajat eivät käy yhtä hanakasti kuin muunmaalaiset kollegansa täydennyskoulutuksissa, ja aika on mennyt opetusmetodien ohitse.

Matikainen-Kallström korostaa opetusmetodien tärkeyttä, sillä niiden parista löytyvät tulevaisuuden suuret haasteet.

-Meidän tulisi keskittyä ”Mitä opetetaan?” rinnalla myös siihen ”Miten opetetaan?”. ”Miten opetetaan?”-mentaliteetti nimittäin määrittelee tulokset. Opetusmetodien on
palveltava käsillä olevaa digitaalista vallankumousta, jonka aikana yhteiskunta muuttuu rajusti. Digitaalinen vallankumous johdattaa meitä kohti uusteollistumista ja uniikkia teknologiaa. Nämä yhdessä vaikuttavat paljon tulevaisuuden aloihin ja määrittävät tarjolla olevien työpaikkojen luonteen. Meillä tulee olla tarjolla osaajia tulevaisuuden aloille aina lääketieteestä teknologiaan. Sen takia olisi ensisijaisen tärkeää, että kouluissa opinto-ohjaajat kertoisivat nuorille, kuinka monella eri alalla matematiikkaa tarvitaan, kun he tekevät päätöksen lyhyen ja pitkän matematiikan välillä. Lyhyen matematiikan valitseminen sulkee oven useimmilta aloilta. Opinto-ohjaajat ovat keskeisessä asemassa siinä, että saamme matemaattisesti lahjakkaat nuoret jatkamaan lupaavaa polkua matematiikan ihmeellisessä maailmassa.

 
Lisätiedot:

Kokoomuksen kansanedustaja

Marjo Matikainen-Kallström

050 5121578

 

 

 

 

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta