Karjalan kirkot ja hengellinen elämä-seminaarin avaus

23.01.2010 | Ajankohtaista, Puheet

Karjalan Liitto 70-vuotta
Karjalan kirkot ja hengellinen elämä-seminaarin avaus
23.1.2010 Karjalatalo, Helsinki

Hyvät heimoveljet ja -siskot, hyvät karjalaisuuden ystävät, hyvä seminaariyleisö

Karjalan Liitto viettää tänä vuonna perustamisensa 70-vuotisjuhlavuotta. Nyt jos koskaan meillä on aihetta juhlaan. Olemme täällä tänään juhlistamassa juhlavuoden avausta ja samalla aloittamassa juhlavuoteemme liittyvää seminaari sarjaa.

Karjalan liitto perustettiin 20.4.1940 Helsingissä noin 400 kokousvieraan läsnä ollessa karjalaisen henkisen, taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Luovutetun Karjalan alueella toimineet kansanedustajat, seurakunnat ja kunnat olivat hyvin edustettuna perustamistilaisuudessa. Ne säätiöt, jotka olivat silloin perustamassa liittoamme, ovat edelleen vireästi toiminnassamme mukana.

Liittomme on 70-vuoden aikana muuttunut ja uudistunut aikansa mukana. Uuden vasta valmistuneen strategian mukaisesti liitto ylläpitää ja edistää karjalaista kulttuuria. Nykyään liittoon kuuluu 470 jäsenyhdistystä ja –säätiötä. Viime vuonna saimme uusia henkilöjäseniä lähes 3000. Vähän yllättyneinäkin voimme kysyä mikä muu järjestö pystyy tähän? Karjalaisuus ja karjalainen kulttuuri elää ja voi hyvin. Karjalainen iloisuus, laulu ja yhteisöllisyys vetävät puoleensa. Meiän kanssa viihtyy.

Myös juhlavuotemme on täynnä paljon erilaista ohjelmaa eripuolilla Suomea. Varmasti karjalaisuudesta kiinnostuneet löytävät sieltä itselleen sopivaa toimintaa – kursseja, seminaareja, juhlia, näyttelyjä, hengellisiä tilaisuuksia, kotiseutumatkoja, lasten ja nuorten toimintaa.

Vuoden kohokohta on Karjalaiset kesäjuhlat – Karjalaiset laulujuhlat viikkoa ennen juhannusta täällä Helsingissä.

 Tänään aloitamme juhlavuoden seminaarisarjan tällä kertaa hengellisellä teemalla. Juhlavuoden siunauksen jälkeen alkaa seminaarimme pitkään Karjalan Liiton hengellisen toimikunnan puheenjohtajana toimineen, teologian tohtori Johan Forsbergin johdolla.

Viihtykää ja nauttikaa!

 Pyydän nyt Arkipiispa Leon ja emerituspiispa Voitto Huotarin  siunaamaan juhlavuotemme!

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta