Kalevalan ja karjalaisuuden juhla

28.02.2010 | Ajankohtaista, Puheet

Kalevalanpäivänä 28.2.2010
Kalevalan ja karjalaisuuden juhla, Karjalatalo

Siinä vanha Väinämöinen itse tuon sanoiksi virkki:
”Anna, Luoja, suo, Jumala, anna onni ollaksemme,
hyvin ain’ eleäksemme, kunnialla kuollaksemme
suloisessa Suomenmaassa, kaunihissa Karjalassa!”

 Korkeasti pyhitetty arkkipiispa Leo, hyvät heimosiskot ja -veljet

Tähän toivotukseen yhtyen tuon tervehdyksen Karjalan Liitolta tänne Karjalaisuuden ja Kalevalan päivän juhlaan. Karjalaisuuden ja Kalevalan päivän juhliminen on aina ollut meille karjalaisille tärkeä juhla. Jo Karjalan Liiton perustamisen aikaan, 70- vuotta sitten tämä juhla kokosi karjalaiset yhteiseen tapaamiseen. Voi sanoa, että meille on jo traditio juhlia helmikuun 28. päivänä, tänäkin vuonna järjestetään oma juhla useimmissa piireissämme eri puolilla Suomea.

Olisi todella luontevaa, jos Kalevalan päivä olisi virallisesti myös karjalaisuuden päivä. Liitto onkin hakenut sisäministeriön kautta 28.2. päivän julistamista karjalaisuuden päiväksi.  Kalevala on lujasti sidoksissa karjalaisuuteen, ovathan sen runot suurimmalta osin kerätty Karjalan alueelta, lähinnä Pohjois-Karjalasta. Kalevalan kautta karjalaisuus on ollut suomalaisen identiteetin rakentamisessa keskeisessä roolissa.

Suurtapahtumamme ja kesän ehdoton kohokohta Karjalaiset kesäjuhlat ovat tänä juhlavuonna nimeltään Karjalaiset Laulujuhlat. Laulu ja musiikki ovat aina olleet olennainen osa karjalaista kulttuuria. Torstaina 17.6. on illan teemana karjalainen kirjallisuus, teatteri ja elokuva, perjantaina 18.6. on juhlaseminaari ”Karjalainen laulu- ja musiikki” sekä toinen seminaari ”Karjalainen urheilu”. Kaikki nämä tilaisuudet toteutetaan täällä Karjalatalossa.

Karjalan Liitolla on runsaasti myös muuta ohjelmaa tänä keväänä. Meillä toteutetaan ”Studia Generalia” –sarja ”2000-luvunKarjalatutkimus”, vietämme myös Talvisodan päättymisen juhlaa ja Liiton omaa 70-vuotisjuhlaa esimerkkeinä. Tarkempia tietoja tilaisuuksista löytyy nettisivuiltamme ja jäsenlehdistä.

Tänään täällä juhlassamme musiikkia esittävät sopraano Sari Savunen ja harmonikkataiteilija Karoliina Paununen.

Vuosi sitten kun olin Kalevalan päivänä puhumassa Jyväskylässä, harmittelin puheessani Karjalan kielen virallisen statuksen puuttumista. Vihdoin monien puheluiden, yhteydenottojen ja tapaamisten tuloksena ulkoministeri otti asian omakseen ja syksyllä karjalan kieli saikin vähemmistökielen statuksen.  Karjalan Liitto on jo pitkään järjestänyt Karjalan kielen kursseja, tänä vuonna kesäkurssien lisäksi myös talvella.  Tänään meillä on ilo ja kunnia saada kuulla arkkipiispa Leon, Karjalan kielen seuran puheenjohtajan, juhlapuhe.   

Menneisyyden, historian ja omien juuriemme tutkiminen on aina ollut osa liittomme toimintaa. Tänään kuulemme luennon aiheesta ”Juteini ja Väinämöinen”.  Sen pitää meille teatteritutkija Pentti Paavolainen Viipurin Suomalaisen kirjallisuusseuran edustajana. Paitsi luennoitsijana hän on meille mieluisa vieras myös muistuttamassa karjalaisuuden vahvasta perinnöstä. Hänen isoisänsä oli kansanedustaja Erkki Paavolainen, Karjalan Liiton ensimmäinen puheenjohtaja.

 Me karjalaiset ymmärrämme, että menneisyydellä, historialla ja perinteillä on merkityksensä. Niitä ymmärtämällä ja sieltä ammentamalla olemme vahvoja myös tänä päivänä.

Antoisaa ja virkistävää juhlahetkeä ja hyvää Kalevalan ja karjalaisuuden päivää teille kaikille.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta