Eduskunnan tulee päättää Suomen Pankin valtuuksista

26.01.2011 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Pekka Vataja kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Euroopan velkakriisin ja eurobondeihin liittyen ”Maksetaan mitä maksetaan, mutta päätetään joka kerta avoimesti ja itse.”

Vatajan toteamus on ajankohtainen myös uudesta näkökulmasta. Euroopan keskuspankki on ryhtynyt tukemaan ostoillaan Euroopan ongelmamaiden lainapapereita. Ostojen myötä EKP altistuu lainoja koskeville riskeille. Riskit toteutuvat, mikäli ongelmamaiden lainat päätyvät uudelleen järjesteltäviksi ja niiden arvo alenee.

Suomen Pankki osallistuu ongelmamaiden lainojen ostamiseen. Näin siksi, että Euroopan keskuspankissa on päädytty järjestelyyn, jossa kansalliset keskuspankit ja EKP yhdessä osallistuvat osuuksiensa mukaan ongelmamaiden lainojen ostoon. Järjestelyn myötä ongelmalainoja koskevat riskit kasautuvat kansallisiin keskuspankkeihin kuten Suomen Pankkiin.

Viime kädessä suomalaiset veronmaksajat ylläpitävät Suomen Pankkia ja ylläpitoa koskevat päätökset tekee eduskunta.

Viime kädessä suomalaiset veronmaksajat ylläpitävät Suomen Pankkia ja ylläpitoa koskevat päätökset tekee eduskunta.  Siksi Suomen osallistuminen Euroopan keskuspankkijärjestelmään ei voi tarkoittaa EKP:n johtokunnalle annettua vapaata mandaattia toimia suomalaisten veronmaksajien varoilla ja riskillä eduskunnan päätösvallan ohi edes silloin, kun päätösten toteuttaja on Suomen Pankki.

Näin kuitenkin tapahtuu, mikäli EKP osallistuu ongelmamaiden lainojen ostoon ohi normaalin riskien hallinnan. Menettelyä EKP kutsuu ”markkinoiden toiminnan turvaamiseksi”. On ymmärrettävää, että kriisissä tätä menettelyä koskevat perustelut ovat jääneet ohuiksi. Euroopassa ei ole koskaan aikaisemmin mietitty miten EKP pelastaisi julkisen vallan lainoja markkinoilla, koska tämä menettely on ollut teoreettinen mahdottomuus. Näin on kuitenkin kriisissä päädytty tekemään.

Hyvän hallinnon ja suomalaisten veronmaksajien kannalta olisi nyt tärkeää, että Suomen Pankki informoisi eduskuntaa tämän menettelyn riskeistä ja Suomen Pankin valtuuksista osallistua Euroopan keskuspankin operaatioihin viime kädessä suomalaisten veronmaksukykyyn turvautuen. Oikeusoppineet saavat sitten selvittää mitä valtuuksia pitäisi eri toimijoiden hakea ja eduskunnan myöntää.

Marjo Matikainen-Kallström
kansanedustaja, eMBA
Kokoomuksen talousvaliokuntavastaava

Helsingin Sanomat, mielipide 26.1.2011

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta