Viipuri-keskuksen 10-vuotisjuhla

10.03.2011 | Ajankohtaista, Puheet

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan Liiton varapuheenjohtaja
Viipuri-keskus 10-vuotta
10.4.2011, Karjalatalo

Arvoisa yleisö, hyvät ystävät

Karjalan Liitto oli mukana, kun reilu kymmenen vuotta sitten pohdittiin Viipuri-keskuksen perutamista. Lähtökohtana oli Viipurin suomalaisesta historiasta, kulttuurista ja perinteistä kertominen nykyviipurilaisille. Viipuri on meille suomalaisille ja varsinkin karjalaisille tärkeä kaupunki, jonka legendaarisesta menneisyydestä olemme erityisen ylpeitä. Haluamme myös Viipurin nykyisten asukkaiden tuntevan kaupunkinsa historian.

Toisaalta haluttiin helpottaa suomalaisten matkaajien pulmia ja esitellä heille venäläistä yhteiskuntaa ja kulttuuria. Heti alusta oli selvää, että toiminta onnistuu vain yhteistyössä venäläisten kanssa.

Yhteistyö ja vastavuoroisuus on ollut ja on tärkeää. Sorvalin hautausmaan kunnostaminen on hyvä esimerkki toimivasta yhteistyöstä.

Viipuri-keskuksen toiminta on hyvin monipuolista. Tässä esimerkkejä: Viipurin seudun historian ja kulttuuriperinnön sekä nykyisen kehityksen tunnetuksi tekeminen. Kulttuurivaihto. Yritysmaailman kontaktit. Järjestötoiminnan kehittäminen. Kielikurssit. Suomi klubi. Matkailun edistäminen. Tiedotus- ja neuvontapalvelut. Näyttelytoiminta.

Viipuri-keskuksen toiminta on laajentunut ja monipuolistunut koko sen toiminnan ajan. Karjalan Liitto ja muut perustajajäsenet voivat olla todella ylpeitä tästä ”lapsestaan”. Erityisesti vuonna 2009 aloitettu sosiaalihanke tuo toimintaan uutta ulottuvuutta.

Karjalan Liitto oli mukana perustamassa Viipuri-keskusta ja toimi alussa myös sen rahoittajana. Erilaisiin projekteihin on saatu vuosien aikana rahoitusta niin Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, EUlta kuin eri alojen säätiöiltäkin. Karjalan Liiton myöntämä tuki lopetettiin vuonna 2008 ja sen jälkeen keskuksen toiminta on rahoitettu omatoimisesti.

Omasta ja Karjalan Liiton puolesta onnittelen kymmenvuotiasta Viipuri-keskusta ja toivotan menestystä ja vilkkaita toimintavuosia tästä eteenpäinkin. Kaikille juhlavieraille toivotan hyvää ja aurinkoista kevättä.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta