Istuntorutiineista vaalikonetentteihin

23.03.2011 | Ajankohtaista, Päiväkirja

Eduskunta lopetti istuntokautensa rutiinit – täysistunnot ja valiokuntatyönsä – viime viikolla. Vaikka meillä on nyt vaalitauko asiat maailmalla etenevät omaan tahtiinsa. Saa nähdä kutsutaanko eduskunta ylimääräiseen istuntoon vakausrahastopäätöksiä tekemään.

Vaaleihin on enää vajaa kuukausi ja vaalikampanjoiden valmistelu alkaa olla hektisessä vaiheessa. Yksi ilmiö lisääntyy vaali vaalilta. Vaalikonetta sinne, vaalikonetta tänne, joka puolella vaalikoneita. Joka ikisellä yhdistyksellä, järjestöllä, lehdellä tai muuten itseään arvostavalla taholla on oma vaalikoneensa tai ainakin siltä tuntuu. Näihin työhönottohaastatteluihin vastaaminen päivä toisensa jälkeen vaatii paljon aikaa.

Kuinkahan moni loppujen lopuksi tekee äänestyspäätöksen juuri vaalikoneen perusteella? Osa kysymyksistä on jälleen kerran ollut mahdottomia vastata – ”kyllä tai ei” -vastauksiin on tehnyt mieli kolikolla ratkaista kumman laittaa, kun kysymykseen ei yksinkertaisesti voi vastata noin jyrkästi.

Jotkut ovat kehittäneet vastausaihioitaan selvästi edellisistä vaaleista ymmärtäen että mustavalkoisia vastauksia on hyvin harvaan asiaan mahdollista antaa. Asiat ovat yleensä monitahoisia. Vaalikoneiden lisäksi erilaiset tutkimusinstanssit ovat heränneet tekemään omaa tiedettään ja haluavat tässä ja nyt vastauksia. Nämä olen suosiolla siirtänyt vaalien jälkeiseen aikaan. Toivottavasti silloin on paremmin aikaa vastata.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta