Lisää kasvuyrityksiä!

07.04.2011 | Ajankohtaista, Päiväkirja

Olen lyhyen ajan sisällä saanut osallistua kahteen todella mielenkiintoiseen seminaariin ja niihin liittyneisiin paneeleihin. Pääomasijoittajien tilaisuudessa oltiin huolissaan siitä, että Suomessa ei ole riittävästi hyviä kohteita, joihin sijoittaa.

Tekniikan Akateemisten Yrittäjävaltuuskunta puolestaan peräänkuulutti yrittämisen esteiden purkamista. Molemmissa seminaareissa päädyttiin samaan isoon ongelmaan, vaikkakin eri suunnista. Suomeen on saatava lisää kasvuyrityksiä.

Verohelpotukset toisaalta yrittäjille, toisaalta yksityisille rahoittajille, ovat ne ensimmäiset ehdotukset, jotka keskustelussa yleensä tulevat esiin. Seuraavaksi todetaan, että ilmapiiri Suomessa ei ole yritysmyönteinen. Eikä varsinkaan kasvuyritysmyönteinen.

Onneksi Suomeen on syntymässä myös uutta tuoretta ajattelua. Miten olisi Public-private –rahastot, t&k -verotuki tai vähennysoikeus, maksuperusteinen ALV tai julkisten tukien byrokratian karsiminen. Monia muitakin uusia ajatuksia on heitelty ilmaan – nyt tulevan eduskunnan on otettava niistä koppi ja ryhdyttävä oitis toteuttamaan niistä parhaita. Ensimmäiseksi tulevaan hallitukseen on saatava tiedeministeri selvittämään, perkaamaan ja kohdentamaan julkista rahoitusta sen vaikuttavuuden perusteella.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta