Ilmasto ja kuluttajat maksajina Saksan ydinvoimapäätöksessä

30.05.2011 | Ajankohtaista, Tiedotteet

Saksan päätös luopua ydinvoimasta 2022 johtaa vääjäämättä sähkön hinnan nousuun myös Suomessa. Saksa ei mitenkään tällä aikataululla pysty muihin korvaaviin investointeihin, kuin kivihiilen käytön lisäämiseen, vaikka väittääkin toista. Ilmaston kannalta ratkaisu on erittäin huono. Päätös sinänsä oli ennakoitavissa, mutta sen nopeus ja aikataulu yllätti. Tehty päätös tarkoittaa myös sitä, että insinööritaidot ovat koetuksella seuraavan kymmenen vuoden aikana mikä saattaa johtaa Saksan teollisuuden muutokseen.

Tällä hetkellä Saksa tuottaa peräti neljänneksen sähköntarpeestaan ydinvoimalla. Tulevaisuudessa tämä tullaan osittain korvaamaan tuontienergialla pääasiassa Ranskan ydinvoimaloista. Ongelmaksi muodostuu miten Euroopan jo nyt vaikeuksissa olevat sähkönsiirtoverkot kestävät äkilliset muutokset. Pahimmassa tapauksessa koko Eurooppa saattaa pimentyä äkillisesti. Tästä saimme jo esimakua Ranskan ja Italian siirtoverkon romahdettua. Täytyy muistaa, että asiakas maksaa tässäkin tapauksessa.

Toivottavasti Suomi noudattaa jatkossakin hyvää ja monipuolista energiapolitiikkaa eikä lähde seuraamaan Saksan mallia tässäkään asiassa. Tunne ja pelko ovat johdattaneet saksalaista poliittista päätöksentekoa aivan liikaa.

Marjo Matikainen-Kallström
Talousvaliokunnan vpj
050 5121578

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta