Yrittäjäksi määrittely harmonisoitava

12.10.2011 | Ajankohtaista, Tiedotteet

Tekniikan akateemiset TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström vaatii viranomaisille yhtenäistä yrittäjyyden kriteeristöä. Nykytilanteessa verottaja voi määritellä henkilön palkansaajaksi, mutta sosiaaliviranomainen yrittäjäksi.

– Yrittäjämääritelmät on harmonisoitava, sillä pahimmassa tapauksessa erilaiset tulkinnat vaarantavat henkilön oikeusturvan, Matikainen-Kallström sanoo.

Hän haluaa palkansaaja- ja yrittäjästatuksen määritelmät selkeiksi ja liikkumisen roolista toiseen helpoksi.

– Yhä useampi tekniikan ammattilainen toimii työuransa aikana vuoroin palkansaajana, vuoroin yrittäjänä. Usein roolit ovat rinnakkaiset: palkkatyön lisäksi ollaan osa-aikaisia yrittäjiä.

Matikainen-Kallströmin mielestä yrittäjyyden määrittely tulisikin tehdä siten, että se ottaa huomioon myös yrittäjän ja palkansaajan samanaikaisen sekaroolin.

– Etujen, oikeuksien ja velvollisuuksien olisi muututtava liukuvasti roolien vaihtelun mukaisesti.

Yrittäjyys mukaan myös yliopisto-opetukseen

TEKin puheenjohtaja haluaa tuoda yrittäjyyden mahdollisuudet esille myös teknillisten yliopistojen opetuksessa. TEK onkin käynnistämässä tutkimusta, jossa selvitetään teknillisten yliopistojen yrittäjyysopetuksen laajuutta Suomessa ja sen merkitystä teknologiayrittäjyydelle.

Matikainen-Kallström puhui Helsingissä 12. lokakuuta järjestetyssä Ilo irti yrittäjyydestä -seminaarissa. Tilaisuuden järjestivät TEK ja Suomen Ekonomiliitto SEFE.

Lisätietoja: TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström, 050 512 1578

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta