Kreikka valitsee itse tiensä

03.11.2011 | Ajankohtaista, Päiväkirja

Nyt on tapahtunut se, mitä tässä on uumoiltukin. Kreikan poliittinen johto ei saa maata otteeseensa eikä pysty tekemään julkisen taloutensa vaatimia raskaita tervehdyttämistoimia. Kreikkalaiset eivät halua, että muut määräävät heidän asioistaan ja tulevat toimimaan heidän kotiinsa isännän elkein. Kreikkalaiset eivät myöskään ymmärrä tilanteen vakavuutta ja niitä seuraamuksia, mitä vaadituista toimista tai niiden tekemättä jättämisestä seuraa.  

Nyt Kreikka sitten päättää minkä tien se valitsee – vaikean vai vielä vaikeamman. On parempi, että Kreikka itse eroaa eurosta kuin että se erotetaan. Tällöin he ovat itse valinneet tiensä. Muut yrittivät kyllä auttaa hädässä olevaa, mutta apu toimenpidevelvoitteineen ei kelvannut.

Suomessa kunnan ajautuminen konkurssiin pystyttiin hallitusti hoitamaan. Moni muistaa Lex Karkkilan. Tällöin kaupunki otettiin haltuun valtion toimesta ja tehtiin tarvittavat toimenpiteet talouden tervehdyttämiseksi. Suomalainen kaupunki on kuitenkin pieni ja hallittu kokonaisuus. Toista on kun valtio ajautuu konkurssiin, mikä on väistämätön tilanne Kreikan tapauksessa. Toivottavasti Suomessa toimivat pankit on riittävän hyvin pääomitettu kestämään tulevat ryskymiset.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta