Impilahti-Seuran perinnelounas, 5.11.2011 Karjalatalo

05.11.2011 | Ajankohtaista, Puheet

Hyvät lounasvieraat, hyvät Impilahti-seuralaiset

Teillä on ollut täällä oikein perinteiset karjalaiset pidot ja ruoka on varmasti ollut maukasta. Valitettavasti en itse ehtinyt mukaan lounaalle. Siitä huolimatta oli mukava tulle tänne teidän perinteiselle Perinnelounaallenne tapaamaan teitä ja kertomaan Karjalan Liiton kuulumisia.

Puheenjohtajuus Liitossa on vielä tuore asia, mutta muissa tehtävissä Karjalan Liitossa olen toiminut jo useita vuosia. Olen saanut toimia liittovaltuuston varapuheenjohtajana ja hallituksen varapuheenjohtajana, joten jäsenistö, työntekijät ja yhteistyökumppanit ovat tulleet tutuiksi vuosien myötä.

Olen ollut myös tiiviisti mukana luomassa ja päättämässä Karjalan Liiton uudesta strategiasta, joka valmistui muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä liiton toiminnassa onkin tärkeintä, että yhdessä aikaan saatu strategia myös toteutuu käytännössä.

Tänä päivänä Karjalan Liitto on keskittynyt karjalaisen perinteen ja kulttuurin ylläpitoon ja Karjalaa koskevan tiedon jakamiseen. Karjalasta ja karjalaisuudesta tietoa haluavat yhä enenevässä määrin siirtokarjalaisten lapset ja lastenlapset sekä suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole karjalaisia sukujuuria. Perinteiden lisäksi muu Karjalaa koskeva tieto ja myös nykyelämä entisillä kotiseuduilla kiinnostavat.

Kotiseutumatkat ovat oiva keino herättää mielenkiintoa juuriaan, historiaa tai esim. kädentaitoja kohtaan. Omista lapsistani vanhin käyttää kotiseutumatkat käsityötaiteen parissa, keskimmäisellä on herännyt jano historiaa kohtaan. He kilpailevat keskenään siitä kumman vuoro on nyt päästä mukaan. Nuorin, jolle tätä mahdollisuutta ei vielä ole tullut on keksinyt sen, että kun hän alkaa matkustaa mukana sitten on monta vuotta vain hänen vuoronsa.

Karjalan Liitto on elinvoimainen kaikkien suomalaisten karjalaisuuden foorumi. Karjalan Liitto edistää karjalaista kulttuuria, tuo esille karjalaisen identiteetin suomalaisuudessa ja ylläpitää vuorovaikutusta Karjalan alueeseen.  

Toinen tärkeä alue on Karjalan Liiton talous. Liiton 70 vuotisen olemassaolon aikana maailma ja Suomi ovat rajusti muuttuneet. Esimerkkinä siitä on tietotekniikan valtava kehitys, joka toisaalta helpottaa, toisaalta aiheuttaa kuluja. Myös lakimuutokset ja verottajan vaatimukset on huomioitava. Liittomme on kuljettava ajan mukana ja opeteltava uusia, parempia menettelytapoja toimintaamme. Samalla kun parannamme palvelua jäsenistöön päin, on tärkeää huolehtia henkilökunnan jaksamisesta ja hyvästä työilmapiiristä. Aina on kuitenkin elettävä Suu säkkii myöte!

Karjalainen Heimotalo vaatii myös huomiotamme. Täällä on Liiton toimisto ja kokoustilat, joissa väkirikkaan pääkaupunkiseudun ja kauempaakin tulevat jäsenseurat voivat järjestää tilaisuuksiaan.  Vuonna 1974 valmistunut rakennus täyttää muutaman vuoden päästä 40 vuotta. Kaikille talossa viime aikoina vierailleille on varmasti selvää, että arvokkaan rakennuksen kunnostaminen on viimeistään nyt ajankohtaista. Me emme omista taloa yksin, mutta totta kai haluamme jo historiallisistakin syistä ja päävuokralaisina, että talo pidetään kunnossa ja toimivana.

Mihin Karjalan Liitto on menossa, mikä on meidän tulevaisuutemme?

Meidän ytimemme ovat olleet karjalaiset evakot ja sitä me emme unohda. Tämän ytimen ympärille on kehittynyt laajeneva piiri hyvinkin erilaisia toimintoja, aina kuitenkin karjalaisista juurista ja karjalaisesta kulttuurista voimansa ammentaen.

Karjalan Liitto toimii kattojärjestönä näille monenlaisille toiminnoille. Se luo puitteet ja on se sateenvarjo jonka alla on hyvä toimia.

Lisäksi liiton tehtävänä on hoitaa meidän kaikkien yhteisiä asioita:
suhteita valtiovaltaan,
rahoituksen keräämistä kulttuuritoimintaan,
hautausmaahankkeita rajan takana,
suhteita naapurimaan viranomaisiin jne.

Esimerkiksi Äyräpään kirkonmäen suojelualueelle tehty valtaus aitoineen ei olisi tullut Karjalan Liiton tietoon, ellei Äyräpää-seura olisi laittanut meille viestiä siitä. Me otimme yhteyttä valtiovaltaan ja valtiovalta otti yhteyttä venäläisiin kolleegoihin, jotta asia saadaan kuntoon.

Varsinainen toiminta tapahtuu kuitenkin jäsenseuroissa ja -järjestöissä. Liiton ja seurojen välissä toimivat piirit ja alueet ovat ratkaiseva osa Karjalan Liittoa ja sen toimintaa. Hyvin toimiessaan ne tukevat seuroja ja pystyvät luomaan sellaista yhteistä toimintaa mitä kullakin alueella halutaan ja mikä sille on luontaista. Liitto on luonut aluevastaavajärjestelmän juuri tähän tarkoitukseen. Koko Liiton jäsenkunnalle tarkoitetut suuremmat tilaisuudet kuten Kesäjuhlat, Hengelliset päivät tai Karjalaisuuden päivä, pyritään järjestämään ympäri Suomea. Järjestelyvastuu on silloin paikallisilla toimijoilla yhdessä Liiton kanssa.

Ensi vuonna Karjalaiset kesäjuhlat Lahdessa 15.- 17.6. Teemana on silloin karjalaiset kädentaidot. Se sopii hyvin sillä ”World Design Capital Helsinki 2012 Lahti” on yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kanssa maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Koko Liittovaltuustokauden teemahan on Karjalaiset yhdessä. Hengelliset päivät ovat seuraavaksi Tampereella, Karjalaisuuden päivän juhla Lappeenrannassa ja Talvisodan syttymisen muistojuhla Porissa.

Karjalan Liiton tulevat vuodet näyttävät positiivisilta. Liitto on vahva toimija hyvän organisaationsa, toimivien seurojensa, innokkaiden jäsentensä ja hyvän yhteishenkensä vuoksi. Yhteen hiilen puhaltamalla menestymme. Menneisyyttä arvostavana, uudistuskykyisenä ja elinvoimaisena järjestöllämme on edessä hyvä tulevaisuus.

Lopuksi toivotan teille kaikille oikein hyvää syksyn jatkoa ja turvallista kotimatkaa.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta