Karjalaisseurojen Tampereen piirin ja Karjala-lehden Syysjuhla

06.11.2011 | Ajankohtaista, Puheet

Hyvät syysjuhlavieraat, kekrivieraat, hyvät karjalaiset ja karjalaisuuden ystävät

Pohjoisella pallonpuoliskollamme vallitsee tällä hetkellä kaamosaika. Aurinko pysyttelee horisontin tuntumassa sen lyhyen ajan, jonka se näyttäytyy meille. Useimpina päivinä paksut pilvet pimentävät päivää entisestään. Mikäpä silloin on mukavampaa kuin kunnon karjalaiset syysjuhlat, kekrijuhlat. Nautitaan kulttuurista, kuunnellaan puheita, tavataan tuttuja ja vaihdellaan kuulumisia.

Tampereen Piirissä kävinkin edellisen kerran aivan hiljattain. Osallistuin piirikierroksen Äijälässä pidettyyn tilaisuuteen. Täällä Soutupaviljongissa kävin vuosi sitten kesällä, kun osallistuin Pirkan Soutuihin. Silloin oli kova myrsky ja tunnelma aika jännittävä, mutta maaliin päästiin.

Tuon teille Karjalan Liiton tervehdyksen Liiton puheenjohtajana. Puheenjohtajuus Liitossa on vielä tuore asia, mutta muissa tehtävissä Karjalan Liitossa olen toiminut jo useita vuosia. Olen saanut toimia liittovaltuuston varapuheenjohtajana ja hallituksen varapuheenjohtajana sekä omissa taustaseuroissani, joten jäsenistö, työntekijät ja yhteistyökumppanit ovat tulleet tutuiksi vuosien myötä.

Olen ollut myös tiiviisti mukana luomassa ja päättämässä Karjalan Liiton uudesta strategiasta tai ei enää ihan uudesta, joka valmistui muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä liiton toiminnassa onkin tärkeintä, että yhdessä aikaan saatu strategia myös toteutuu käytännössä.

Tänä päivänä Karjalan Liitto on keskittynyt karjalaisen perinteen ja kulttuurin ylläpitoon ja Karjalaa koskevan tiedon jakamiseen. Karjalasta ja karjalaisuudesta tietoa haluavat  yhä enenevässä määrin siirtokarjalaisten lapset ja lastenlapset sekä suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole karjalaisia sukujuuria. Perinteiden lisäksi muu Karjalaa koskeva tieto ja myös nykyelämä entisillä kotiseuduilla kiinnostavat.

Karjalan Liitto on elinvoimainen kaikkien suomalaisten karjalaisuuden foorumi. Karjalan Liitto edistää karjalaista kulttuuria, tuo esille karjalaisen identiteetin suomalaisuudessa ja ylläpitää vuorovaikutusta Karjalan alueeseen. 

Toinen tärkeä alue, Karjalan Liiton talous. Liiton 70 vuotisen olemassaolon aikana maailma ja Suomi ovat rajusti muuttuneet. Esimerkkinä tietotekniikan valtava kehitys, joka toisaalta helpottaa, toisaalta aiheuttaa kuluja. Myös lakimuutokset ja verottajan vaatimukset uusine ilmoitusvelvollisuuksineen vaatii ohjelmilta ja koneiden kapasiteetilta jatkuvasti enemmän. Kolmannen sektorin toimijana painiskelemme lähes samojen ongelmien ja haasteiden kanssa kuin urheilujärjestötkin. Verottajan kanssa käymme parhaillaan kauniisti sanottuna ”tiivistä” keskustelua ALVia koskien.

Liittomme on kuljettava ajan mukana ja opeteltava uusia, parempia menettelytapoja toimintaamme. Samalla kun parannamme palvelua jäsenistöön päin, on tärkeää huolehtia henkilökunnan jaksamisesta ja hyvästä työilmapiiristä. Vanhoja toimia on myös pystyttävä karsimaan. Suu säkkii myöte!

Karjalainen Heimotalo, jota omistamme ja joka on talkoilla rakennettu lähes 40 vuotta sitten vaatii myös huomiotamme peruskorjauksen muodossa.

Mihin Karjalan Liitto on menossa, mikä on meidän tulevaisuutemme?

Meidän ytimemme ovat olleet karjalaiset evakot ja sitä me emme unohda. Tämän ytimen ympärille on kehittynyt laajeneva piiri hyvinkin erilaisia toimintoja, aina kuitenkin karjalaisista juurista ja karjalaisesta kulttuurista voimansa ammentaen.

Karjalan Liitto toimii kattojärjestönä näille monenlaisille toiminnoille. Se luo puitteet ja on se sateenvarjo jonka alla on hyvä toimia.

Lisäksi liiton tehtävänä on hoitaa meidän kaikkien yhteisiä asioita: suhteita valtiovaltaan, rahoituksen keräämistä kulttuuritoimintaan,
hautausmaahankkeita rajan takana, suhteita naapurimaan viranomaisiin jne.

Varsinainen toiminta tapahtuu kuitenkin jäsenseuroissa ja -järjestöissä. Liiton ja seurojen välissä toimivat piirit ja alueet ovat ratkaiseva osa Karjalan Liittoa ja sen toimintaa. Hyvin toimiessaan ne tukevat seuroja ja pystyvät luomaan sellaista yhteistä toimintaa mitä kullakin alueella halutaan ja mikä sille on luontaista. Liitto on luonut aluevastaavajärjestelmän juuri tähän tarkoitukseen. Koko Liiton jäsenkunnalle tarkoitetut suuremmat tilaisuudet kuten Kesäjuhlat, Hengelliset päivät tai Karjalaisuuden päivä, pyritään järjestämään ympäri Suomea. Järjestelyvastuu on silloin paikallisilla toimijoilla yhdessä Liiton kanssa.

Ensi vuonna Karjalaiset kesäjuhlat ovat Lahdessa 15.- 17.6. Teemana on karjalaiset kädentaidot. Samaan aikaan World Design Capital Helsinki 2012 Lahti yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kanssa on maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Hengelliset päivät ovat Tampereella, Karjalaisuuden päivää vietetään Lappeenrannassa ja Talvisodan syttymisen muistotilaisuus on Porissa.

Koko Liittovaltuustokauden teema on Karjalaiset yhdessä. Siihen ajatukseen sopii erittäin hyvin se, että uuden puheenjohtajiston ja nykyisen hallituksen voimin olemme yrittäneet löytää yhteistyökuvioita karjalaistaustaisten toimijoiden kanssa uudelleen siten että molemmat tai vielä paremmin kaikki hyötyvät, niin Karjalan Liitto, Nuorisoliitto kuin uudistunut Karjalalehti.

Tässä muuten hyvä joululahjavinkki. Ostetaan joululahjaksi Karjalalehden vuosikerta.

Karjalan Liiton tulevat vuodet näyttävät positiivisilta. Liitto on vahva toimija hyvän organisaationsa, toimivien seurojensa, innokkaiden jäsentensä ja hyvän yhteishenkensä vuoksi. Karjalan Liitto on juuri sen näköinen kuin ovat sen jäsenetkin. Yhteen hiilen puhaltamalla menestymme. Menneisyyttä arvostavana, uudistuskykyisenä ja elinvoimaisena järjestöllämme on edessä hyvä tulevaisuus.

Lopuksi toivotan teille kaikille oikein hyvää syksyn jatkoa ja turvallista kotimatkaa.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta