Karjalan kunnaat, pääkirjoitus 24.11.

24.11.2011 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Hyvät jäsenemme

Syksyn piirikierrokset on käyty ja tutut naapuriseurojen toimihenkilöt tavattu. Parasta antia näissä tilaisuuksissa on ajatusten ja kokemusten vaihtaminen yli yhdistysrajojen tietysti Liiton kuulumisten ohella. Jos jossain päin on keksitty uusia toimintamuotoja niin piirin yhteisissä tilaisuuksissa tieto niistä leviää.

Sellainen toiminta, joka onnistuu hyvin muualla, voisi onnistua meilläkin ja mikä parasta: valmiin, koetellun mallin saa ihan vapaasti käyttöönsä. Esimerkiksi Äijälän piiritilaisuudessa kerrottiin sauvakävelyilloista, joissa yhdistyy hienosti kunnon ylläpitäminen ja kuulumisten ja ajatusten vaihtaminen. Sauvakävely on laji, johon pätee kolmen p:n sääntö: Pitää Pystyä Puhumaan. Meille karjalaisille tämä onkin tärkeä ehto, kukapa sitä tuppisuuna ystävien kanssa viihtyy.

Toinen mainio toimintamuoto on kirjapiiri.  Lukeminen on meille monelle rakas harrastus, joka entisestään syvenee kun teokseen tulee erilaisia näkökulmia eri lukijoilta. Vaikka painettu kirja taistelee olemassaolostaan sähköisten viestimien yleistyessä varsinkin nuorison keskuudessa, on se yllättävästi pitänyt pintansa tässä kilvassa. Myöskään Karjala-taustaisten kirjojen vuo ei ole ehtynyt, vaan jatkaa vuolaana edelleen.

Edelliset ideat voi toteuttaa täysin ilman kuluja, mikä on yksi niiden hyvistä puolista. Iltamien järjestäminen vaatiikin sitten jo vähän järjestelyvaroja ja vapaaehtoisia talkoolaisia, mutta osallistumismaksuilla ja puhvetin tuotolla saadaan ne varmasti katettua.  Karjalaisseurojen Salon piirin Perinneiltamat lokakuun kaamoksen keskellä olivat oikein mukava tapahtuma.

Sauvakävelemään, lukemaan tai iltamiin on mukaan tulemisen kynnys matalalla. Yhteinen kiinnostuksen kohde auttaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja sitä kautta muuhunkin Karjalaisseurojen toimintaan.

Hallituksen kuulumisia

Uusi hallitus ja uudet puheenjohtajat ovat ripeästi tarttuneet asiain hoitoon.  Liiton osaavan toimistohenkilökunnan kanssa on asioita saatu hyvin eteenpäin. Myös yhteistyötä kenttään päin on tehostettu.

Suurin yksittäinen hoidossa oleva asia on edelleen Karjalan Liiton talouden saattaminen tukevalle pohjalle ja tasapainoon. Toinen huolemme on meille kaikille tärkeän Heimotalon remontointi arvoiseensa kuntoon. Vaikka emme omista kiinteistöä yksin, on se meille henkinen kotimme ja siksi erityisen tärkeä. Kunnostamista ei oikein enää voi lykätä, vuonna 1974 valmistunut talo on sen ikäinen, että pelkkä pikameikki ei enää riitä, vaan tarvitaan kunnon ”facelifting”.

Karjalan Liitossa on vuosien myötä ollut useita rajantakaisiin hautausmaihin liittyviä projekteja. Sen jälkeen kun niitä alettiin toteuttaa yhteistyössä venäläisten kanssa, on paikallinen vastustus heikentynyt ja pysyviä tuloksia on saatu aikaan. Tällä hetkellä on meneillään Äyräpään kirkonmäen virallisen suojelualueen turvaaminen vuoden 1992 solmitun valtiosopimuksen mukaisesti.

Luovutetun Karjalan alueella on lukuisia hautausmaita. Niiden kunto vaihtelee paljon. Esitänkin pyynnön teille, jotka teette erilaisia matkoja rajan taakse. Jos kohtaatte matkoillanne ongelmia hautausmailla, kertokaa niistä meille Karjalan Liittoon. Meillä on asema ja mahdollisuudet vaikuttaa hautausmaiden kunnioittamiseen ja ylläpitämiseen.   

Lopuksi vielä muistuttaisin ja korostaisin uusien yhteydenpitokeinojen, meilin, nettisivujen ja miksei Facebookinkin käyttöä yhteydenpidossamme. Maailma ympärillämme muuttuu, muututaan mekin sen mukana. Otetaan sähköinen viestintä haltuumme lisäkeinona itsemme tunnetuksi tekemisessä.

Kaikki eivät kuitenkaan tunne nettimaailmaa omakseen, joten heihin olemme yhteydessä postitse kuten aina ennenkin.

Kaikille teille hyvää syksyn jatkoa ja mukavaa joulun ajan odotusta.

Marjo Matikainen-Kallström
puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta