Suomi vaarassa hukata ison osaamispotentiaalin

25.11.2011 | Ajankohtaista, Tiedotteet

Viimeaikaiset ja pian tulossa olevat teknologia-alan isot henkilöstövähennykset iskevät rankasti pitkälle koulutettuun henkilöstöön.

– Pahin tilanne on yli 50-vuotiailla, toteaa Tekniikan akateemiset TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström. 

Suomen työttömistä insinööreistä reilu kolmannes on yli 50-vuotiaita, ja heidän suhteellinen osuutensa on vuodessa kasvanut viisi prosenttiyksikköä. Heille uudelleen työllistyminen on vaikeaa. Tämän ikäryhmän työttömyysjaksot ovat usein olennaisesti pidempiä kuin nuorempien. Kuitenkin heillä voisi olla 10-20 vuotta täysipainoista työelämää edessä.

 – Tämän joukon työpanoksen myötä Suomi on vaarassa hukata huomattava osaamispotentiaalin. Se on iso menetys Suomen kansantaloudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille, Matikainen-Kallström sanoo.  – Siksi tämän joukon työllistämiseen on kohdistettava erityisiä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. 

– Myös työnantajilla on tässä näytön paikka. Osaajien työllistämisen kautta työnantajat voivat antaa oman panoksensa työurien pidentämiseen ja sitä kautta kestävään kansantalouteen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että korkea koulutus ja pitkä kokemus on monen työnantajan mielestä rekrytoinnin este, Matikainen-Kallström ihmettelee.

Matikainen-Kallström otti kantaa osaajien työllisyystilanteeseen TEKin valtuuston kokouksessa 25.11.2011 Helsingissä.

Lisätietoja: TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström, 050 512 1578

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta