Joulukannel 2011, pääkirjoitus

30.11.2011 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Hyvät karjalaiset, hyvät karjalaisuuden ystävät

Käsissänne on Joulukannel, Karjalan Liiton joululehti, joka tänä vuonna julkaistaan 57. kerran. Ensimmäinen Joulukannel putkahti painokoneesta jo vuonna 1954, vain 10 vuotta rauhan solmimisen jälkeen. Lehdellämme on siis pitkät perinteet ja vuosien saatossa erittäin runsaslukuinen lukijakunta. Useimmiten lehti kulkee perheessä sen jäseneltä toiselle, lukemista ja kiintoisia juttuja riittää useammaksikin lukutoviksi.

Samalla tavoin kuin Joulukannel on kulkenut Suomen sotienjälkeisten vuosien ajan odotettuna ja pidettynä joululukemistona, samalla tavoin toinen perinteemme ”Karjalaiset kesäjuhlat” on pysynyt karjalaisen kansan kestosuosikkina vuodesta toiseen. Näistä pitkään jatkuneista perinteistämme voimme syystä olla ylpeitä!

Yksi Karjalan Liiton tehtävistähän on juuri karjalaisten perinteiden, perinnön ja kulttuurin vaaliminen. Vuosien kuluessa on ollut haastavinta jatkaa perinteitä samalla huomioiden ympäröivän yhteiskunnan ja maailman muutokset. Vaikka ihminen ihmisenä ei juurikaan ole muuttunut, on meidän suomalaisten toimintaympäristö, asennemaailma ja tiedontaso huimasti laajentuneet.

Tässä uudessakin elämänpiirissä hyvät, koetellut karjalaisuuden tukipilarit toimivat yksilön apuna. Elämänmyönteisyys, avoimuus ja yhteisöllisyys ovat edelleen hyviä elämän ohjeita kaikille, ei vain meille karjalaisille. Ehkä juuri se, että arvomme ja asenteemme myös tänä päivänä ovat hyviä ja kannatettavia, on tuonut liittoomme uusia tervetulleita jäseniä myös karjalaisen heimon ulkopuolelta.

Ihmisten välinen yhteisöllisyys korostuu monesti juuri joulun aikaan. Kokoonnutaan yhteen suvun ja ystävien kanssa ja halutaan jakaa tärkeä juhla ja sen tuottama ilo läheisten kesken. Joulun aikaan myös herkistytään muistamaan niitä vähäosaisempia, jotka selvitäkseen tarvitsevat kanssaihmisten auttavaa kättä. On hyvä muistaa, että apu voi olla paljon muutakin kuin rahaa tai tavaraa. Arjen askareissa auttaminen, vierellä kulkeminen tai pelkästään kuunteleminen voivat olla suureksi avuksi tarvitsijalle. Yhteisöllisyyden piiriin kuului ennen vanhaan koko kylä, miksei niin voisi olla tänäkin päivänä.

Myös laajempi, koko suomalaisen yhteiskunnan yhteisöllisyys, on nyt tarpeen. Rohkeus ja vastuun kantaminen yhteisistä asioista, yhteen hiileen puhaltaminen ja toisistamme huolehtiminen on tarpeen nyt kun uutiset maailmalta ovat olleet suurimmalta osin huolestuttavia ja pelottaviakin. Oman yhteiskuntamme säilyttäminen suvaitsevana, monikulttuurisena ja elämänmyönteisenä on entistäkin tärkeämpää.  Annetaan karjalaisten arvojen näkyä myös jokapäiväisessä elämässämme.  

Toivotan kaikille teille lukijoille iloista joulun odotusta, rauhallista ja myönteistä joulun aikaa sekä lepoa kaiken kiireen keskellä. Olkoon tuleva vuosi teille onnellinen ja menestyksekäs!

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta