Kesä tuo karjalaiset jälleen yhteen!

22.05.2012 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Ajankohtaista karjalaista asiaa, pääkirjoitus

Meillä Suomessa on paljon kesätapahtumia, lähes joka kunnassa omansa.  Kesällä suomalaisetkin tulevat ulos koloistaan ja osallistuvat niin eukon kannon, saappaan heiton kuin hyttysten listimisen Suomen mestaruus kisoihin. Karjalaiset kesäjuhlat eroavat ehdottomasti edukseen tässä runsaassa tarjonnassa. Meillä on tarjolla ohjelmaa kaiken ikäisille ”vauvasta vaariin”, koko perhe voi tulla viihtymään ja nauttimaan mielenkiintoisesta ja antoisasta tapahtumasta.

Tämän vuoden teemamme ”Muotoilu ammentaa perinteistä ja kädentaidoista” on monipuolinen ja moni-ilmeinen. Teema viittaa vanhoihin perinteisiin menetelmiin ja materiaaleihin, mutta myös niiden käyttöön osana nykyaikaista muotoilun maailmaa. Perinteisten kädentaitojen osaajat näyttävät meille monipuoliset taitonsa ja opastavat uusia ystäviä ja sukupolvia osaamisen saloihin. Karjalainen kädentaito elää vahvasti tätä päivää aina uusissa osaavissa käsissä.

Rauhaisat hautausmaat kunnioittavat vainajia

Jälleen kerran on noussut puheenaiheeksi meille niin tärkeät, rajan taakse jääneet hautausmaat. Julkisen keskustelun on tällä kertaa aiheuttanut Äyräpään hautausmaata uhkaava kohtalo: viereen nousee lomakylä kymmenine datšoineen. Uusi alue rajattiin korkealla aidalla, joka kulki osittain hautausmaan ja osittain kirkon raunioiden yli. Nyt aidan paikkaa on korjattu, mutta suomalaisten yhdistysten huoli kirkonmäen ja kalmistojen rauhasta on edelleen aiheellinen.

Kuinka näin pääsee käymään. Toisaalta meillä on voimassa oleva sopimus Venäjän kanssa sotilashautausmaiden suojelusta. Toisaalta omat karjalaiset yhdistyksemme ovat tehneet useita sopimuksia paikallisten toimijoiden kanssa kirkkojen ja hautausmaiden säilyttämisestä ja vaalimisesta. Ongelman ydin näyttäisi olevan tiedon puute. Ulkopuolinen toimija, tässä tapauksessa Pietarilainen yritys, ei ole tiennyt sen paremmin valtioiden kuin paikallistenkaan sopimuksista.

Ikävä puoli tässä on, että mitään laitonta ei ole tapahtunut, virallisesti emme voi asiaan puuttua. Hyvä puoli sen sijaan on, että osapuolet ovat pystyneet neuvottelemaan asiassa. Hyvää on myös se, että asiasta puhutaan julkisesti ja avoimesti. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta julkinen keskustelu toivottavasti ehkäisee uusien vastaavien tilanteiden syntymistä.

Kolmas lähtö Karjalasta

Yksittäisen ihmisen kannalta tuntuu aivan kohtuuttomalta joutua lähtemään Karjalasta taas kerran. Venäjän säätämän uuden asetuksen perusteella Venäjän rajalla on leveä kaista, Suomen kohdalla lähes koko luovutetun Karjalan levyinen, jolla ulkomaalaiset eivät saa omistaa maata. Mikäli ulkomaalaisen omistamaa kiinteistöä ei ole myyty valtiolle tämän vuoden tammikuun yhdeksänteen päivään mennessä, valtio voi pakkolunastaa sen itselleen.

Me naapurimaat voimme vain ihmetellä mitä Venäjällä tai maailmalla on tapahtunut sellaista, joka aiheuttaa tämän varotoimenpiteen. Mitä Venäjä pelkää? Valitettavasti itäinen naapurimme on edelleen arvaamaton naapuri ja toimii pelkästään omien tarkoitusperiensä mukaisesti.

Karjalan Liitolla ei ole tässä asiassa minkäänlaisia toimivaltuuksia, koska kyse on valtioiden välisestä politiikasta. Meidän keinomme on olla yhteydessä virallisiin tahoihin, kuten ministeriöihin ja tasavallan  presidenttiin ja seurata
tilannetta tarkasti. Näin olemme toimineet aktiivisesti jo usean vuoden ajan.

Nähdäänhän Lahdessa Kesäjuhlilla!

Vielä ennen juhannusta meillä on taas tilaisuus tavata tuttuja, ihastella karjalaisen kulttuurin helmiä, opiskella uutta, laulaa ja nauttia musiikista. Tulkaa mukaan kokemaan iloinen, karjalainen yhteisöllisyys kesäkuisena viikonloppuna yhdessä meidän muiden karjalaisten ja karjala-henkisten juhlavieraiden kanssa. Tervetuloa Karjalaisille kesäjuhlille!

Marjo Matikainen-Kallström
puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta