Idea suorasammutuksesta toi palkinnon

25.05.2012 | Ajankohtaista, Päiväkirja

TEKin puheenjohtajana sain olla eilen mukana jakamassa ”Suomalainen Insinöörityöpalkintoja” ansioituneille voittajille. Palkinto jaettiin jo 32. kerran henkilöille, jotka ovat edistäneet huomattavasti teknillistä osaamista Suomessa. Tällä kertaa valituksi tulivat kuumavalssatun teräksen suorasammutusprosessin kehittäjät. Työtä tämän innovaation kehittämiseen on tehty vuosikymmeniä – kehitystyö on aivan konkreettisesti jatkunut isältä pojalle. Ensimmäisen oivalluksen teki isä Reijo Liimatainen ja sitä on jatkanut poika Tommi Liimatainen sekä Mikko Hemmilä. Työ on tehty Ruukin Raahen tehtaalla.

Tässä on loistava esimerkki siitä, kuinka innovaatio syntyy tavallisena työpäivänä, muun työn ohessa, oivalluksena luovissa aivoissa. Sen jälkeen on totta kai tarvittu paljon kehittelytyötä ja monia pieniä oivalluksia lisää, jotta on päästy idean konkreettiseen hyödyntämiseen. Nyt lopputuloksena syntyy pitkälle jalostettua terästuotantoa, jolla on markkinoita ympäri maailmaa. Siis juuri sitä mitä me suomalaiset tarvitsemme.

Luovuutta ei voi pakottaa, eivätkä innovaatiot synny rahalla. Voimme kuitenkin luoda olosuhteita, joissa ideointi ja luovuus pääsevät kukoistamaan. Hyvästä ideasta kehittyy innovaatio sitten kun se on jalostettu hyötykäyttöön. Joskus se kestää vain hetken, joskus se vie kymmeniä vuosia. Pääasia on, että Suomessa on vallalla ilmapiiri joka kannustaa luovuuteen kaikilla aloilla. Vain siten kehitymme ja  menemme eteenpäin.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta