Nokian osaaminen on arvokasta kansallisvarallisuutta

06.08.2012 | Ajankohtaista, Tiedotteet

– Nokian ja sen alihankkijoiden henkilöstön osaaminen on korvaamattoman
arvokasta kansallisvarallisuutta ihan samalla tavoin kuin metsä- ja
mineraalivarantomme. Siksi Suomen ICT-osaamisesta on huolehdittava taitavasti alan muutostilanteessa, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

– TEMin nimeämä työryhmä on laatinut mittavan, monenlaisista toimista koostuvan suunnitelman ICT-alan rakennemuutoksen jälkien hoitamiseksi ja alan työpaikkojen lisäämiseksi. Suunnitelman toteuttamiseen ei kuitenkaan ole vielä riittäviä resursseja. Rakennemuutoksen hoitamiseen tarvittavat varat on sisällytettävä valtion ensi vuoden budjettiin, mutta resurssit ”ensiapuun” on syytä osoittaa jo pikimmiten lisäbudjetilla, sanoo Matikainen-Kallström.

– Nopeimmin ICT-osaajien työllisyys on romahtamassa pääkaupunkiseudulla. Nyt koetellaankin Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksentekokykyä, jotta korjaavat toimet saadaan käyntiin jo syksyllä. Ja toki siihen tarvitaan myös lisää resursseja valtion lisäbudjetista.

Matikainen-Kallström vaatii Nokialta ja valtiolta nopeita toimia ja riittäviä resursseja ICT-yrityksistä työttömäksi jäävien ICT-osaajien työllistämiseksi.

– Pari vuotta sitten Jyväskylän seudulla työttömyysuhan alla olleiden 400 osaajan työllistämiseen osoitettiin korvamerkittyä rahaa. Nyt on kysymys kymmenkertaisesta määrästä osaajia, joten onpa ihme, jos ei korvamerkittyä rahaa löydy tähän tarpeeseen, Matikainen-Kallström sanoo.

– Töissä ollessaan 4000 ICT-osaajaa maksaa välittömiä veroja noin 80 miljoonaa euroa vuodessa, Matikainen-Kallström havainnollistaa osaamisen arvoa. – Tähän verrattuna työllisyysohjelman toteuttamiseen tarvittavat varat ovat pikkusumma, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

– Kotimaisen työpaikkatarjonnan kasvattamisen lisäksi Suomen on hyödynnettävä ripeästi nyt syntynyt tilanne ulkomaisten IT-alan yritysten houkuttelemiseksi Suomeen. Meillä on IT-alan osaamista, mutta ei enää työpaikkoja. Muualla taas olisi alan työtä tarjolla, muttei osaajia. Jos työpaikkoja ei saada tänne, osaajat saattavat lähteä Suomesta sinne, missä töitä on tarjolla, Matikainen-Kallström varoittaa.

Lisätietoja: TEK, puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström 050 512 1578 tai
toiminnanjohtaja Heikki Kauppi 040 504 1585

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta