Rahaa ja rohkeita päätöksiä – heti!

14.09.2012 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Joka vuosi Suomessa onnistuu monen innovaation tuotteistaminen, moni uusi yritys saa ilmaa siipiensä alle, monta oivallusta lähtee nousukiitoon. Näiden vastakohtana monilla aloilla fuusiot, supistamiset ja lopettamiset ajavat ammattitaitoista henkilökuntaa kilometritehtaalle. Näiden kahden ääripään kohtaamiseen ja toistensa hyödyntämiseen tulee löytää nopeat, luotettavat ja varmat keinot.

Kun ”Yrityksestä” sanotaan väkeä irti, on yhteiskunnalla oltava valmiina Plan-B. Miten autamme näitä alansa ammattilaisia nopeasti takaisin työelämään ilman henkilökohtaista tragediaa ja samalla takaisin hyödyttämään suomalaisen tuottavuuden kasvua.

Avain asemassa tässä ovat maamme ELY-keskukset, joiden kautta tämänkaltaista toimintaa voitaisiin organisoida. Työ- ja elinkeinoministeriöllä katto-organisaationa on oltava ”vararahasto”, josta voidaan suunnata varoja eri puolille Suomea, myös Uudellemaalle, silloin kun apua tarvitaan.

Tällä hetkellä apua tarvitsee ICT-sektori, osittain myös koko informaatiosektori. Ensi vuonna avun tarvitsijana voi olla jokin uusi alue tai kokonaisuus, jolloin ongelmaan tulisi voida tarttua heti. Jokainen päivä työttömänä maksaa yksilölle ja yhteiskunnalle liikaa. Pieni panos valtiolta heti työn päätyttyä tuottaa jatkossa ison hyödyn koko Suomen hyvinvoinnille.

Marjo Matikainen-Kallström
puheenjohtaja, TEK

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta