Joulukannel, pääkirjoitus 2012

23.12.2012 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Hyvät Joulukanteleen lukijat

Karjalainen käsityöperinne elää tänä päivänä vahvana ja elinvoimaisena vanhojen taitajien ja uusien innostuneiden oppijoiden käsissä. Vanhat, säilyneet käsityöt ja uuden uutukaiset perinnetyöt takaavat perinteiden säilymisen tulevaisuudessakin.  Perinne voi myös elää ajassa ja uusiutua. Esimerkiksi kansallispukukankaan uusiokäytöstä näimme hienoja tuloksia tämän vuoden Karjalaisilla kesäjuhlilla.

Perinteisesti kauneimmat käsityöt otetaan esiin, kun on syytä juhlia. Vuodenkiertoon liittyvät juhlapäivät, kuten joulu, pääsiäinen ja juhannus, juhlistetaan ottamalla esiin harvemmin käytetyt tekstiilit. Samoin juhlistetaan myös omia erityisiä juhlapäiviä: syntymäpäiviä, ristiäisiä, rippijuhlia, häitä ja hautajaisia. Monissa perheissä eri juhliin saattaa liittyä omat tekstiilinsä kuhunkin.

Erityisesti joulun tunnelmaa korostamaan on kautta aikojen tehty jouluisia käsitöitä. Joulukoristeita ovat tehneet niin miehet kuin naisetkin puhdetöinä syksyn pitkinä iltoina. Erilaiset puu- ja lastutyöt, kuten vaikkapa Tuomaanristit ovat syntyneet miesten taitavissa käsissä. Naisten erikoisalaa ovat olleet kangaspuissa tai käsin tehdyt tekstiilit: muiden muassa pöytäliinat, pyyhkeet, verhot ja käspaikat.

Usein juuri nämä juhliin liittyvät tekstiilit säilyvät sukupolvelta seuraavalle. Niitä on käytetty vain erikoistilanteissa ja säilytetty huolellisesti. Kauniit tekstiilit ovatkin arvokkaita perintökalleuksia ja kertovat aina uusille sukupolville entisaikojen käsityötaitajista.

Evakkotaipaleelle pystyttiin aikoinaan ottamaan mukaan vain välttämättömimmät tarve-esineet. Moni rakas ja itselle tärkeä tavara jouduttiin jättämään rajan taakse Karjalaan. Mukaan lähti kuitenkin erilaisten taitojen osaaminen ja tätä osaamista voitiin hyödyntää myös uudessa kodissa ja uudessa ympäristössä.

Perinnöksi saatu henkinen pääoma on jokaiselle meille tärkeä tuki elämän taipaleelle. Se toimii kompassina tärkeitä päätöksiä tehtäessä. Tärkeä on myös kulttuurinen taustamme: mistä tulemme, mitä on ollut ennen meitä.  Tässä meitä tukevat perinteet ja opitut taidot, myös kädentaidot, joiden avulla perheiden ja sukujen jatkumo säilyy elävänä sukupolvesta toiseen.

Rattoisaa ja leppoisaa joulunaikaa teille kaikille ja samalla myös hyvän uuden vuoden toivotukset!

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta