Koskemattomat hanget kutsuvat!

11.02.2013 | Ajankohtaista

Umpihankihiihdon maailmanmestaruuskisojen ideoiminen, aikaan saaminen ja toteuttaminen ei varmaankaan onnistuisi missään muualla kuin Suomessa. Kun näistä kisoista tulee puhe Lappia etelämmässä, poikkeuksetta ihmisten ilme on huvittuneen hämmästynyt: ei voi olla totta, onpa mahtavaa!

Totta se kuitenkin on ja tänä vuonna jo 16. kerran. Eikä innostus lajiin ole suinkaan laantumassa vaan kisailijoita on riittänyt vuodesta toiseen suunnilleen sama määrä, lähes neljä sataa tai ylikin. Tapahtuman sivuja lukiessa huomaa helposti, että monelle osallistujalle tästä koitoksesta on muodostunut jokatalvinen perinne.

Kisassa vaaditaan monipuolisia taitoja. Hiihtäminen, suunnistaminen, tiimityöskentely, leiriytyminen ja vaikkapa tulentekotaito on hyvä hallita kun tähän koitokseen päättää lähteä mukaan.

Vaikka kysymys on maailmanmestaruuskisasta, voi mukaan lähteä myös laturetkimeiningillä. Puitteet retkeilyyn ovatkin ensiluokkaiset. Syötteen kaunis luonto, upeat maisemat ja porukan hyvä henki takaavat unohtumattoman kokemuksen kaikille osallistujille. Kaiken tämän lisäksi parhaan suorituksen tekijä leivotaan maailmanmestariksi!

Suomessa urheilu- ja kilpailuperinteeseen kuuluu, että järjestelyihin lähdetään talkoohengessä mukaan. Näidenkin kisojen toteutumisen edellytyksenä on ollut mahtava vapaaehtoisten joukko, joita ilman kisat jäisivät toteutumatta. Suurkiitokset antamastanne ajasta ja työpanoksestanne! Kiitos kuuluu myös Pudasjärven Urheilijoille ja Pudasjärven kaupungille sekä muille kisoja tukeneille tahoille.

Näiden kisojen osallistujille ei toivoteta luistavia latuja, umpihangessa kun mennään, vaan sujuvia suksia ja onnistuneita suunnistuksia kaikille osallistujille!

Marjo Matikainen-Kallström

Kisojen suojelija

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta