Nostetaanko Suomi vai annetaanko kaatua?

15.03.2013 | Ajankohtaista, Tiedotteet

TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström:

Nostetaanko Suomi vai annetaanko kaatua?

– Korkeaan osaamiseen perustuvan vientiteollisuuden odotetaan olevan sampo, joka jauhaa hyvinvointia kaikille suomalaisille. Sille on siis myös luotava edellytykset täyttää odotukset, sanoi Tekniikan akateemiset TEKin hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström tänään Jyväskylässä.

Matikainen-Kallström vaatii sekä julkiselta vallalta että yrityksiltä ripeitä toimia tutkimuksen ja tuotekehityksen vauhdittamiseen. – Hallitus raotti jo hiukan ovea oikeaan suuntaan mahdollistaessaan t&k-verovähennyksen tämän vuoden budjetista, hän totesi.

– Lisäksi on puututtava ripeästi tekniikan yliopistojemme resurssien jälkeenjääneisyyteen suhteessa kilpailijamaiden yliopistoihin. Miten voimme tuottaa kilpailukykyistä osaamista, jos opettajia on liian vähän ja opetuksessa tarvittavat laitteet viime vuosituhannelta? Huippuluokan innovaattoreita ei kouluteta massaluennoilla liitutaulun ääressä.

Myös yritysten pitäisi katsoa kvartaalia kauemmas. Suomen t&k-panostus on ollut viime vuosina lähes 4 prosenttia BKT:sta. Iloksemme se on yli EU:n tavoitetason, joka on 3 prosenttia.  Suomen t&k-panostuksesta kolme neljäsosaa on tullut yksityiseltä sektorilta ja siitä suurin osuus Nokialta. Nyt Nokian tutkimuspanostukset pienenevät koko ajan. Valtio paikkaa osan, mutta muun yritysmaailman panos on hämmentävän vähäinen.

– Monissa yrityksissä pyritään tekemään tulosta säästämällä tuotekehityksestä
ja palkoista. Sillä tiellä on pian seinä vastassa, Matikainen-Kallström sanoi.

– Onneksi jotkut yritykset toimivat toisin, esimerkkeinä Wärtsilä, Kone ja Outotec. Ne investoivat tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Ne myös pärjäävät maailmalla.

– Suomi nousee tai kaatuu yhdessä insinööriosaamisen ja t&k-panostuksen kanssa. Matikainen-Kallström kiteytti.

Matikainen-Kallström puhui TEKin valtuuston kokouksessa Jyväskylässä.

Lisätietoja: puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström, 050 512 1578

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta