”Työnantaja-byrokratian keventäminen kitkisi parhaiten harmaata taloutta!”

18.03.2013 | Ajankohtaista, Päiväkirja

”Työnantaja-byrokratian keventäminen kitkisi parhaiten harmaata taloutta!”-näin eräässä lehdessä tänään. Voisiko asiaa paremmin ja yksinkertaisemmin sanoa! Jos kotitalous teettää työtä, niin miksei riittäisi, että maksettu summa sekä työntekijän että teettäjän tiedot ilmoitettaisiin ja tallennettaisiin esimerkiksi sähköisesti verottajan sitä varten luomalle sivulle tai planketille. Tätä kautta pystyisi automaattisesti hienoa tietoteknistä sovellusta ja asiantuntemusta käyttäen maksamaan ja huomioimaan kaikki työnantajavelvoitteet sosiaali- ja eläkemaksuineen. Lisäksi verot pidätettäisiin samalla automaattisesti.

Mikä tässä on niin vaikeata? Sen sijaan vaikeata on nykyisin työnteettäjällä itsellään. Pitää osata huomata, laskea, pidättää, ilmoittaa ja mitä kaikkea vielä. Itse olen todennut yhden tällaisen paperisodan käyneenä sen, että ostan tai teetän tarvitsemani työn vain yrityksen kautta, jolloin minun ei tarvitse tehdä kovin työllistävää paperisotaa itse. Ja harkitsen vastedes kaksi kertaa tarvitsenko koko työtä ollenkaan. Se siitä kansantaloudesta.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta