Tie huipulle vaatii yhteistyötä yli rajojen

03.05.2013 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Yksi suomalaisten yritysten ja koulutuksen suurimmista haasteista on liiallinen käpertyminen omien rajojen sisälle. Suomalaisten yritysten pitäisi myydä osaamispalveluita ja nimenomaan kansainvälisesti. Edellytykset born global – yritysten syntymiselle ovat onneksi parantuneet informaatioteknologian ja sähköisten kaupankäyntivälineiden myötä. Tästä huolimatta suomalaiset yritykset arkailevat markkinoida itseään ja tuotteitaan globaalisti. Toimimme liian kotikutoisesti emmekä tee tarpeeksi kansainvälistä yhteistyötä.

Valitettavasti suomalaisyrittäjät tavoittelevat kasvua, kansainvälistymistä ja riskipääomaa vähemmän kuin kansainväliset kilpailijansa.Hallitus ymmärsi kansainvälisyyden merkityksen perustaessaan ICT-työryhmän. Panostus ICT-alan osaamiseen luo edellytykset Suomen menestymiselle ja rajat ylittävälle yhteistyölle. Suomi voi menestyä yhä nopeammin globaalistuvassa maailmassa ainoastaan yhteistyössä muiden kanssa.

Heikon kansainvälistymisen ongelma näkyy myös yliopistokoulutuksessa. Suomalaisia opiskelijoita ja tutkijoita tulisi kannustaa enemmän opiskelemaan ja tutkimushankkeisiin myös maailmalle, sillä useimmiten juuri kansainvälisesti saavutettu huippuosaaminen vie maaliin asti.

Meidän tulisi olla rohkeammin mukana kansainvälisissä tutkimushankkeissa ja pyrkiä saavuttamaan huippuosaamista niiden kautta. Yhteistyössä muiden huippuosaajien kanssa tehty tutkimustyö ei ole pois meidän osaamisestamme, päinvastoin. Yhteistyö mahdollistaa tien huipulle.

Marjo Matikainen-Kallström

puheenjohtaja TEK

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta