Karjalaiset kesäjuhlat kutsuvat meidät kaikki Poriin

16.05.2013 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Karjalan Kunnaat 2/2013, pääkirjoitus

Kevät on jo pitkällä ja katseemme suuntautuvat innokkaina kesää kohti. Karjalan Liiton vuoden huipentuma, karjalaiset kesäjuhlat, järjestetään tänä vuonna 65:nnen kerran. Viime vuonna juhlimme Lahdessa, tänä vuonna Porissa ja ensi vuonna Lappeenrannassa. Porin kauniissa maisemissa olimme viimeksi vuonna 2002.

Kesäjuhlien yhtenä tarkoituksena on saattaa mahdollisimman moni karjalaisista, karjalaisuudesta ja Karjalasta kiinnostuneista yhteen. Uudet jäsenet, joita viime vuonna liittyi joukkoomme noin 2500, saavat kesäjuhlilla kerralla kokea koko karjalaisen kulttuurikirjon. Tänä vuonna luotamme musiikin voimaan liiton vuoden teeman mukaisesti. Karjalan Liitto, sen piirit ja jäsenseurat tekevät karjalaista musiikkia tunnetuksi koko tämän vuoden ajan järjestämällä erilaisia musiikkitilaisuuksia kaikkialla Suomessa.

Kesäjuhlilla aloitamme maakuntalauluilla, jotka esittävät pääosaa kolmen päivän yhdessäolomme ajan. Maakuntalauluilla tarkoitetaan Suomen historiallisten ja nykyisten maakuntien kunniaksi sävellettyjä lauluja. Maakuntalaulut toimivat maakuntaidentiteetin vahvistajana ja välineenä. Ne liittävät ihmiset kotiseuduillensa ja vahvistavat samanaikaisesti kansallista identiteettiä. Lähes jokainen karjalainen osaa Karjalaisten laulun, mutta kuinka moni meistä osaa kajauttaa ilmoille nykyisen asuinpaikkansa maakuntalaulun?

Jo ennen laulu-iltaa on kesäjuhlien ohjelmassa perjantaina Promenadikeskuksessa järjestettävä seminaari, jossa sukellamme satamien ja meriteollisuuden maailmaan. Vilkkaat Viipurin, Uuraan ja Koiviston satamat siirtyivät sotien jälkeen suureksi osaksi juuri Satakuntaan. Tällä hetkellähän Porissa on yksi Pohjoismaiden suurimmista sahatavarasatamista, Suomen johtavia konttisatamia sekä Pohjanlahden syvin satama.

Ohjelmassa on tarjolla myös urheilua: golfia, maratonia ja kyykkäkilpailuja. Näiden urheilullisten ponnistusten lisäksi päivämme täyttävät lukuisat musiikkiesitykset, perinteinen piirakkakilpailu, avajaiset ja pääjuhla kulkueineen sekä tietenkin karjalainen tori. Jokaiselle löytyy monipuolisesta ohjelmastamme jotain. Lapset ovat erittäin tervetulleita mukaan. Yhteistyössä Karjalaisen nuorisoliiton kanssa ohjelmatarjontaa on
rakennettu monipuoliseksi.

Tänä vuonna lauantain avajaiset ovat normaalia juhlavammat. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu avajaisiin ja pitää juhlapuheen. Olemme erittäin iloisia siitä, että tasavallan presidentti löysi kiireisestä kalenteristaan aikaa meille karjalaisille.

Pitkän talven ja kevään jälkeen on hienoa, että vuoden lämpimin ja valoisin aika on vielä edessä. Mikä on sen hienompaa, kuin saada viettää osa siitä yhdessä heimoveljien- ja sisarien ja muiden karjalaisuudesta kiinnostuneiden kanssa. Toivottavasti näen mahdollisimman monet teistä Porissa. Muistakaa ottaa Karjalakortti mukaan!

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta