Karjalaiset kesäjuhlat 2013

16.06.2013 | Ajankohtaista, Puheet

Karjalaiset kesäjuhlat 16.6.13 Porin jäähalli, Karjalan Liiton tervehdys

Hyvät kutsuvieraat, hyvät karjalaiset, karjalaisuuden ystävät, koko juhlaväki

Lämmin tervehdys teille kaikille Karjalan Liitolta ja meiltä kaikilta sen johdossa toimivilta henkilöiltä.   Ensi alkuun haluan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet juhlien eri tilaisuuksien toteuttamisessa.  Kesäjuhlat tapahtumana on useimmille meistä vuoden kohokohta ja juhlia järjestäneille tahoille lähes kahden vuoden kestävä ponnistus. Ilman kaikkia teitä vapaaehtoisia emme olisi päässeet nauttimaan näistä kolmipäiväisistä juhlistamme ja iloisesta yhdessäolosta täällä Porissa. Teille kaikille suurkiitos siitä!

Kesäjuhlat ajoittuvat vuoden kauneimpaan aikaan, jolloin luonto on hehkeimmillään. Juhlissa voimme hetkeksi irtautua arjen kiireestä, tavata tuttuja ja saada myös uusia tuttavuuksia. Itse odotan aina innolla, että hyvän ohjelman lisäksi pääsen pakisemaan kuulumiset ja nauttimaan juhlien avoimesta ja iloisesta tunnelmasta. Minulle karjalaiset juureni ovat tärkeitä ja täällä yhteisissä juhlissa se tunne vielä korostuu. Tästä yhteiseen joukkoon kuulumisen tärkeydestä Arkkipiispa saarnasi karjalaiselle kirkkokansalle.

Isäni lähti evakkoon Talista Viipurin maalaiskunnasta ja äitini Viipurista. Ja juuria löytyy Antreastakin. Taitaapa mennä vanhemmat taasen juhlapuhujamme kanssa samaan pirttiin. Olen käynyt useita kertoja tutustumassa sukujemme asuinsijoilla Kannaksella. Vanhemmat lapseni ovat päässeet matkoille mukaan jo useita kertoja ja vähän nahistelleet siitä kumpi aina pääsee. Seuraavalla kerralla on kuopukseni Riston vuoro. Karjalaisuuteen kuuluu myös menneisyyden kunnioittaminen, siitä oppiminen ja siihen tukeutuminen tulevaisuuden rakentamisessa.  Siksi haluan myös lasteni tutustuvan paikkoihin, joissa heitä edeltäneet sukupolvet ovat eläneet. Me kaikki haluamme tietää keitä olemme ja mistä tulemme ja niin olisihan se kiva myös tietää minne menemme.

Hyvät ystävät

Karjalan Liitto on yksi Suomen aktiivisimmista kulttuuri- ja kansalaisjärjestöistä. Kiitos siitä kuuluu piireillemme ja seuroillemme, mutta ennen kaikkea kaikille teille ja muille  aktiivisille osallistujille ja toimijoille. Karjalan Liiton johdon tavoitteena on, että liittomme on jatkossakin merkittävä toimija jolta kysytään ja jonka seuroihin tullaan mukaan.

Jotta liittomme säilyisi vastedeskin yhtä elinvoimaisena, ovat kaikki uudet jäsenet tervetulleita mukaan toimintaan. Karjalaisen syli on lämmin ja sydän avoinna kaikille. Liittokokouskautemme punaisena lankana on ollut karjalaiset yhessä. Sie, mie, myö yhes. Tämän vuoden teemana on ollut karjalainen musiikki. Liiton keskeisenä tehtävänä on vaalia ja tuoda tunnetuksi karjalaista kulttuuria ja perintöä. Jotta pysymme mukana nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa, täytyy meidän liittona elää ajassa mukana ja olla valmiina vastaamaan meille suunnattuihin haasteisiin juuriamme unohtamatta vaan juuri niistä ponnistaen. Tämä tarkoittaa käytännössä uusien toimintamallien- ja tapojen luomista, mutta ennen kaikkea ympäröivän maailman ja siihen kuuluvien ihmisten lähettämien signaalien lukemista ja niihin reagoimista. Meidän on myös uskallettava uudistua.

Yhteiskunnassa yleisesti viestintä elää tällä hetkellä suuressa murroksessa. Perinteiset  viestinnän muodot, kuten sanomalehdet, ovat väistymässä verkkolehtien ja sosiaalisen median tieltä. Koko kentällä on käynnissä laaja rakennemuutos. Tähän rakennemuutokseen myös meidän liittona on reagoitava ja olemmekin laittaneet hihat heilumaan asian suhteen. Olemme pohtineet omaa viestintäämme ennakkoluulottomasti ja seuraavat valtuustot pääsevät aikanaan jatkamaan tätä työtä. Toivottavasti mahdollisimman pian voimme esitellä teille mitä kaikkea uutta olemme tekemässä tällä
saralla.

Hyvät kuulijat

Karjalan Liitto pyrkii vaalimaan menneisyyttä ja edesauttamaan Karjalan ja karjalaisten muiston kunnioittamista. Valitettavasti rajan takaiset hautausmaat ovat meille jatkuvasti suuren huolen aihe.  Viime sotien seurauksena Neuvostoliitolle luovutetulle alueella jäi 250-300 suomalaista hautausmaata.  Suomalaiset ja venäläiset sotilashautausmaat – ja muistomerkit sisältyvät vuonna 1992 Suomen ja Venäjän välillä solmittuun valtiosopimukseen, jossa edellytetään suomalaisten ja venäläisten sotilaiden kunnioittamista. Valtiosopimuksesta huolimatta on moniin luovutetun Karjalan alueen vanhoihin siviili- sekä sotilashautausmaihin kohdistunut väkivaltaa. Siksi Karjalan Liitto on pyrkinyt 1990-luvun alusta lähtien toimimaan luovutetulla alueella olevien hautausmaiden ja muistomerkkien säilyttämisen hyväksi.

Kuluneiden vuosien aikana olemme monin tavoin pyrkineet edistämään hautausmaiden rauhoittamista, kunnioittamista ja entistämistä. Tilanne on toki mennyt parempaan suuntaan, kun tietoa valtiosopimuksesta on saatu levitettyä ja yhteistyö venäläisten kanssa on joissain hankkeissa saatu toimimaan. Myös yhteisiä seminaareja asiasta on järjestetty ja tullaan järjestämään myös jatkossa. Edistyksestä huolimatta olemme tänä keväänä taas kerran joutuneet ottamaan yhteyttä Suomen ulkoministeriöön ja käyneet tapaamassa ulkoministeriä näissä asioissa.  Ja Tasavallan presidenttiä on informoitu. Hautausmaiden kohtelu on Karjalan Liiton ja jäsenseurojemme työlistalla jatkossakin. Kiittäisinkin pitäjäseuroja ja kaikkia jäsenseurojemme aktiivisia toimijoita, jotka ovat välittäneet päivitettyä tietoa liittoon ja jotka toimivat yhteisesti tärkeän asian puolesta kotipaikkakunnillaan ja luovutetuilla alueilla.

Toinen tärkeä uuden rajan takainen hanke on Suomen ja Venäjän yhteisen kulttuuri- nstituutin kehittäminen Viipuriin. Tässä hankkeessa Karjalan Liittokin on ollut mukana. Nopea junaliikenne ja tiivistyneet kontaktit maidemme välillä mahdollistavat yhä paremmin venäläisten ja suomalaisten matkustamista ja keskinäistä vuorovaikutusta. Suomella ja Venäjällä on ainutlaatuinen pitkä yhteinen historia ja rajanaapuruus, mikä tekee hankkeesta erittäin mielenkiintoisen ja kannattavan. Karjalan Liittona olemme sitoutuneet hankkeeseen ja toivomme sen etenevän nopeasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Ensimmäiset askeleet on jo otettu, kunhan saisimme vielä kunnon loikkauksen aikaiseksi. Kulttuuri-instituutti edesauttaisi karjalaisen kulttuurin perinnettä ja jatkuvuutta ainutlaatuisella tavalla.

Hyvät heimosiskot- ja veljet

Kiitos kaikille teille, jotka olette olleet mukana näinä aurinkoisina ja sateisina päivinä täällä Porissa. Tunnelma on ollut jälleen kerran karjalaisen lämmin ja iloinen. Kiitos kaikille ohjelman suorittajille. Nautitaan vielä tämän pääjuhlamme korkeatasoisesta annista ihan viimeiseen sointuun saakka. Kuten Karjalaisten laulukaan ei pääty voivotuksiin eikä tuskan näkyihin, vaan toivon ja uskon säveliin. Sitten turvallista kotimatkaa, lämmintä suvea ja mukavia muistoja kotiin viemisiksi! Nähdään taas viimeistään  ensi vuonna!

Marjo Matikainen-Kallström

Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta