Tasa-arvoa lupakäytäntöihin!

28.11.2013 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Suomen Metsästäjäliiton Jahti-lehti nro 5/2013

Kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu ei tunnu toteutuvan aselupakäytännöissä. Luvan käsittely – ja myöntämisajat vaihtelevat suuresti riippuen siitä, missä päin Suomea asuu. Aseluvan voi saada jopa muutamassa päivässä tai yleensä parissa viikossa, mutta joillakin paikkakunnilla useampi kuukausi on normaali käsittelyaika. Hinta on kyllä sama kaikille, mutta tarjottu palvelu vaihtelee. Eikä vaihtoehtoa ole. Aseluvat käsitellään aina asuinpaikkakunnan mukaan.

Pitkät käsittelyajat aiheuttavat hankaluuksia. Asekauppiaat joutuvat makuuttamaan asetta kaupan varastossa useamman kuukauden ilman varmuutta kaupasta. Jos aseen hankkija haluaisi ostaa käytetyn aseen esimerkiksi poliisin huutokaupasta, tämä on käytännössä mahdotonta. Kun huutokauppalistat tulevat näkyville, ei lupaa enää saa ajoissa. Huutokauppaan ei voi osallistua ilman hankintalupaa.

Monesti pullonkaulana on ollut varsinaisen päätöksen jälkeinen käsittely ja tiedon saattaminen asianomaisen tietoon. Lupien kirjoittamisessa ja toimituksissa pitäisi täysin siirtyä käyttämään veroviranomaisten jo kokeilemaa hajautettua käsittelymallia ja hyödyntää sähköistä tiedonsiirtoa. Kun turvatarkastukset on tehty, ei pitäisi olla mitään estettä siirtää käsittely vaikka sitten Sodankylään, josta lupa postitettaisiin.

Poliisihallitus on tietoisena näistä ongelmista käynnistänyt kehittämistoimet. Tein asiasta kirjallisen kysymyksen, ja ministeriön vastauksessa luvataan, että käytännössä suurin osa luvista pystytään jatkossa laittamaan vähintään vireille sähköisesti. Niiltä osin, kuin turvallisuutta ja kansalaisten oikeusturvaa vaarantamatta on mahdollista, tullaan lupa-asiat hoitamaan täysin sähköisesti.

Aseluvan hankkiminen on useimpiin muihin lupa-asioihin verrattuna paljon monimutkaisempaa. Ensin varaat sähköisesti ajan päästäksesi tekemään hakemuksen poliisiasemalle. Ajan saamiseen kuluu aikaa vaihtelevasti paikkakunnasta riippuen. Seuraavaksi odotat kutsua testaukseen ja haastatteluun. Sitten odotat asian käsittelyä ja päätöstä. Aikaa on kulunut viikkokausia.

Hyvä, jos käsittelyajat lyhenevät. Tärkeintä on, että kansalaiset olisivat tasavertaisessa asemassa käsittelyaikojen ja asiantuntemuksen suhteen.

Marjo Matikainen-Kallström

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta