Katseet kohti tulevaa

17.02.2014 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Karjalan Kunnaat 17.2.2014, pääkirjoitus

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Menestyksekkään vuoden jälkeen on hyvä suunnata katseet kohti tulevaa. Kolme vuotta on vierähtänyt nopeasti ja on jälleen kerran liittokokousvuoden aika. Varsinaisessa liittokokouksessa 26.4.2014 käsitellään ja vahvistetaan tulevan toiminnan ja talouden päälinjat sekä valitaan Liiton hallitus ja liittovaltuuston puheenjohtajat, joiden toimikausi kestää seuraavan varsinaisen liittokokouksen päättymiseen saakka, eli noin kolme vuotta. Liittomme varsinaisilla jäsenillä on oikeus nimetä edustajia liittokokoukseen liiton sääntöjen mukaan. Säännöt löytyvät Karjalan Liiton internetsivuilta.

Muistattehan, jos haluatte käsiteltäväksi liittokokoukseen joitain mieltänne askarruttavia asioita, tulisi ne toimittaa kirjallisesti Liiton hallitukselle helmikuun loppuun mennessä. Liittokokousposti toimitetaan seurojen puheenjohtajille talven aikana.

Liittokokouksessa juhlitaan myös 40-vuotiasta Karjalataloa. Kokouksen jälkeen järjestettävän päivällisen tuotto menee kokonaisuudessaan talon kunnostamiseen. Kaikille meille karjalaisille tärkeän ja yhteisen hankkeen Heimotalon kunnostus etenee aikataulussa. Remontti on talkootyöllä edennyt mainiosti. Kolmisenkymmentä remonttitalkoolaista piirakkatalkoolaisten lisäksi ovat omalla panoksellaan vieneet urakkaa rivakasti eteenpäin. Ja jossain sanotaan, etteivät talkoot nyky-Suomessa enää onnistu! Ammattilaiset ovat astuneet remmiin, mutta talkootkin jatkuvat edelleen. Halukkaat ovat edelleen tervetulleita mukaan, sillä kaikkia käsiä tarvitaan. Lisätietoa ilmoittautumisesta löytyy liittomme jäsenlehdestä. Lisäksi Heimotalon osakkeita ehtii vielä hankkia huhtikuun loppuun asti, jolloin osakeanti päättyy. Heimotalon tilasta ja suunnitelmista on tässä lehdessä lisää toisessa kohdassa. Kiitän kuitenkin jo nyt kaikkia aktiivisia seuroja ja jäseniä, jotka ovat jo ilmoittaneet osakepäätöksistä.

Liitto on jo monen vuoden ajan teemoittanut vuodet ja tapahtumat jonkin aiheen ympärille. Se on ollut mainio tapa nostaa jokin kulttuuriimme liittyvä tärkeä asia kulloinkin esille. Kolme seuraavaa vuotta saamme nauttia karjalaisten sanankäytön eri muodoista. Olisi tärkeää ja hieno asia, että seurat eri puolilla Suomea ottaisivat sanankäytön teeman ohjelmistoon. Ainakin Tampereella, Keski-Suomessa ja Lahdessa on luvassa karjalaisen kirjallisuuden iltoja kirjastoissa. Myös Uudenmaan Karjalaisseurojen piiri järjestää Karjalan Liiton kirjastossa sanankäyttöön liittyviä kirjallisuuspiirejä kerran viikossa tämän vuoden aikana.

Yhteisen teeman lisäksi on tärkeää, että karjalaisuutta vaalitaan ja viedään eteenpäin sen ilosanomaa. Eri puolilla maata ovat jäsenseurojen naistoimikunnat tehostaneet toimintaansa järjestämällä muun muassa karjalaisia ruokapitoja. Heimomme ruokakulttuuri on vahvaa, mutta silti karjalaiset menot sekä monet leivonnaiset ja moninaiset piirakat ovat tuntemattomia osalle suomalaisista. Olisi hyvä, jos seurat ja naistoimikunnat eri puolilla maata tekisivät omissa tilaisuuksissaan vuoden karjalaista ruokaa, maukasta kalamureketta, ja vuoden leivonnaista, puolukkaista karjalantorttua. Ja tietysti muita herkkuja, koska niitähän meillä riittää!

Marjo Matikainen-Kallström

Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta