Yhdessä olemme enemmän.

21.05.2014 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

Karjalan Kunnaat 2/2014

Uusi liittokokouskausi on pyörähtänyt käyntiin. Tällä liittokokouskaudella on tarkoitus paneutua järjestön kehittämiseen. Kiitän kenttää koko luottamusjohdon puolesta antamastanne tuesta. Nöyrin mielin toteutamme karjalaisen heimon tahtoa ja linjauksia.

Seuraavan kolmen vuoden aikana on tarkoitus vahvistaa jo viime kauden voimassa ollutta strategiaa ja avata Karjalan Liiton toimintaa yhä avoimemmaksi. Liittokokouksessa päivitetty strategia on kaikille yhteinen, sillä sen piiriin kuuluvat niin liiton jäsenseurat, piirit, liittoyhdistykset että liiton luottamusjohto. Me kaikki olemme sen yhdessä tehneet. Tällä haluamme tavoittaa kaikki Karjalan Liittoon kuuluvat tahot ja luoda yhteisen vision tulevaisuutta varten tehtävistä asioista. Yhdessä tekemällä saamme tulevaisuuden tekemiseen yhteisöllisyyden, elämänmyönteisyyden ja karjalaisen arvopohjan tunnetta.

Yhteisten tavoitteiden eteen ponnisteleminen ja karjalaisen heimon elinvoimaisuus lähtee liikkeelle kaikista meistä. Meillä on erinomaisia esimerkkejä eri seuroista ja erilaisista tapahtumista, joissa on toimittu yhdessä ja saatu aikaan loistavia tuloksia niin yhteishengen nostattamisessa kuin uusien jäsentenkin hankinnassa. Näitä toimintamalleja kannattaa kopioida ja ottakaamme toisten tekemät, hyväksi koetut tavat käyttöön muuallakin. Yli seurojen ulottuvasta yhteistyöstä esimerkkinä toimii tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Heimotalo, joka on kunnostettu talkootoimin. Talo on tehty yhdessä ja nyt se osataan myös pitää kunnossa yhdessä toimien.

Uuden strategian myötä meidän jokaisen on mentävä itseensä ja mietittävä, toiminko minä itse uuden strategiamme mukaisesti. Onneksemme, karjalainen yhteisö on vuorovaikutteista, vieraanvaraista, avointa ja suvaitsevaa. Tämä on meille etuna, sillä yhteisön toimintaan on helppo lähteä mukaan! Monilla uusilla jäsenillämme karjalaiseen toimintaan innostavia tekijöitä ovatkin muun muassa omien ja suvun juurien etsiminen, kiinnostus sukututkimusta, karjalaista identiteettiä ja kulttuuria kohtaan sekä yhtä lailla ilo ja ylpeys ryhmään kuulumisesta.

Tämänkertaisessa Karjalan Kunnaassa ollaan karjalaisuuden alkulähteillä; sanankäytössä.  Lehdessä on paljon asiaa liittyen kolmivuotisteemaamme. Lehdessä on henkilökuvaukset sanoittajista Kerttu Mustosesta ja Lappeenrannan kesäjuhlilla esiintyvästä Pave Maijasesta. Kirjailijoista saamme tutustua Laila Hirvisaareen. Sanankäyttö on nimekkäästi edustettuna.

Tuota pikaa lähestyvien karjalaisten kesäjuhlien myötä kesäjuhlien suojelijasta ja Pro Carelia – mitalin saajasta valtioneuvos Riitta Uosukaisesta on lehdessä laaja artikkeli. Kukapa olisi parempi sanakäytön sanansaattaja sekä suullisessa että kirjallisessa ilmaisussa kuin valtioneuvos Uosukainen.

Karjalaisuus ilmenee myös vahvojen henkilöiden kautta.  Yksi näistä on Aira Viitaniemi. Aira on tehnyt pitkän uran liittomme ja karjalaisen kulttuurin hyväksi. Liittokokous kutsui Airan liiton kunniajäseneksi. Airan tekemistä, makunystyröitä hivelevistä ruoista olemme päässeet nauttimaan niin Viipurin Pyöreän tornin illallisilla, kesäjuhlilla kuin monissa muissakin liiton tapahtumissa. Onneksemme, piirakanteko vain jatkuu ja tapaamme Airan, kuten toivottavasti monet muutkin teistä, jälleen kerran kesäjuhlilla Lappeenrannassa!

Marjo Matikainen-Kallström

Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta