Karjalaiset kesäjuhlat 2014, Karjalan Liiton tervehdys

16.06.2014 | Ajankohtaista, Puheet

Karjalaiset kesäjuhlat 2014, Lappeenranta
Karjalan Liiton tervehdys 15.6.2014

Kunnioitetut kirkkojemme edustajat
Hyvät kutsuvieraat, hyvät karjalaiset, karjalaisuuden ystävät, koko juhlaväki,

Lämmin tervehdys teille kaikille Karjalan Liitolta ja meiltä kaikilta sen johdossa toimivilta henkilöiltä. Ensi alkuun haluan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet juhlien eri tilaisuuksien toteuttamisessa. Lämmin kiitos yhteistyökumppaneillemme ja tukijoillemme. Kesäjuhlat tapahtumana on useimmille meistä vuoden kohokohta ja juhlia järjestäneille tahoille lähes kahden vuoden kestävä ponnistus. Ilman teitä kaikkia vapaaehtoisia emme olisi päässeet nauttimaan juhlistamme ja iloisesta yhdessäolosta täällä Lappeenrannassa. Teille kaikille suurkiitos siitä!

Siitä on kolme vuosikymmentä, kun iloisten karjalaisten joukko on viimeksi juhlinut Karjalan Liiton kesäjuhlia Lappeenrannassa. Tämän vuoden teemamme ”Haastellaan yhes” merkeissä vietetään 66. Karjalaiset kesäjuhlat täällä nykykarjalaisuuden ytimessä Etelä-Karjalassa.

Juhlamme ajoittuvat vuoden kauneimpaan aikaan. Täällä meillä on mahdollisuus tavata tuttuja, vaihtaa kuulumiset ja saada uusia tuttavuuksia. Monille meistä yhdessä tekemisen ja karjalaisuuden tunne on alkanut nimenomaan kesäjuhlilta. Itse muistan, kuinka vanhempani raahasivat minut lapsena kesäjuhlille ja siitä se karjalaisuuden varsinainen orastava taival sai alkunsa. Toisaalta lapsuuden kotini oli ja on hyvin karjalainen, vaikken sitä silloin ymmärtänyt. Omille lapsilleni olen pyrkinyt välittämään tämän saman, minkä minä olen saanut perintönä.

Tämän vuoden kesäjuhlien ohjelmassa olemme halunneet tuoda esille nykykarjalaisuutta ja elävää Etelä-Karjalaa. Lisäksi teemana olemme karjalaisuuden alkulähteillä; sanankäytössä. Haasteluhan on meillä verissä ja siitä olemme päässeet nauttimaan koko viikonlopun ajan erilaisten esitysten ja tapahtumien muodossa. Kiitos kaikille ohjelmanjärjestäjille!

Kesäjuhlat ja kotiseutumatkat kuuluvat ehdottomasti kesään. Kotiseutumatkojen avulla kunnioitamme juuriamme ja teemme niitä samalla tutuksi lapsillemme. Karjalaisuuteen kuuluu menneisyyden kunnioittaminen, siitä oppiminen ja siihen tukeutuminen tulevaisuuden rakentamisessa. Siksi haluan myös lasteni tutustuvan paikkoihin, joissa heitä edeltävät sukupolvet ovat eläneet. Tähän liittyen minulle tuli vastikään ikävän yllätyksenä tätä kevättä ja kesää vaivannut kotiseutumatkojen peruuntuminen osanottajapulan takia. Kotiseutumatkailu on tärkeää niin Suomen kuin Venäjänkin taloudelle ja hyvien naapuruussuhteiden säilymiselle.

Olemme monessa muussakin mielessä taloudellisessa kytköksessä naapuriimme. Kotiseutumatkailulla edistetään merkittävästi yhteyksiä ja tiedonvaihtoa suomalaisten ja venäläisten välillä. On ymmärrettävää, että viime kuukausien tapahtumat ja niistä uutisoiminen ovat luoneet pelon ilmapiirin. Meidän on kuitenkin pidettävä mielessä, että mahdolliset jännitteet ovat valtioiden tai tarkemmin valtioiden yhteenliittymien välisiä eivätkä ihmisten. Olemme uurastaneet kovasti, että olemme saaneet hyvät välit naapureihimme, joten niitä ei tule pilata syyttä suotta. Me emme sulje ovia, vaan pikemminkin pidämme niitä auki ystävillemme ja uusille vaikutteille.

Ovien auki pitäminen ja uusien vaikutteiden hakeminen on ollut myös olennainen osa juuri alkaneen liittokokouskautemme strategiaa. Jotta pysymme mukana nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa ja elinvoimaisena kulttuuri- ja kansalaisjärjestönä, täytyy meidän omaksua toimintaamme uusia malleja ja tapoja. Olemme pyrkineet ottamaan huomioon ympäröivän maailman tarpeet ja ihmisten lähettämät signaalit ja reagoineet niihin päivitetyllä Karjalan Liiton uudella strategialla. Tavoitteenamme uudessa strategiassa on ollut muuttaa sitä aiempaa avoimemmaksi. Koemme, että yhteistyö lähtee liikkeelle jokaisesta meistä ja katseemme ovatkin kohdistuneet järjestön kehittämiseen, sillä elinvoimaisen järjestön voima lähtee sen sisältä; jäsenistä asenteesta. Meidän täytyy katsoa tulevaisuuteen avoimin mielin. Otetaan käyttöön uusia toimintatapoja, otetaan kaveri mukaan, tehdään yhteistyötä naapuriseuran tai yhteisön kanssa. Meidän jokaisen on nähtävä karjalaisen kulttuurin vaaliminen ja sen edistäminen tärkeänä.

Liittokokouksessa päivitetty strategia on kaikille yhteinen, sillä sen piiriin kuuluvat niin liiton jäsenseurat, piirit, liittoyhdistykset että liiton luottamusjohto. Me kaikki olemme sen tehneet. Tällä haluamme tavoittaa kaikki Karjalan Liittoon kuuluvat tahot ja luoda yhteisen vision tulevaisuutta varten tehtävistä asioista. Yhdessä tekemällä saamme tulevaisuuden yhteisöllisyyden, elämänmyönteisyyden ja karjalaisen arvopohjan tunnetta.

Yhteisten tavoitteiden eteen täytyy ponnistella kovasti, sillä tekemistä riittää kyllä. Minulla kävi kesäkuun alussa Eduskunnassa karjalaisia vieraita ja he kiteyttivät karjalaisuuden ydinsanoman hyvin. Karjalaisuus ei ole ulkoinen asia, vaan osa itseämme. Sen tiedostaminen tapahtuu sisäisesti ja sitä eletään koko ajan. Elämme karjalaisuutta niin hyvässä kuin pahassa. Olemme tulisieluisia, tuhahtelemme ja monesti myös pitkävihaisuus on riesanamme. Mutta toisaalta karjalainen yhteisö on vuorovaikutteista, vieraanvaraista ja suvaitsevaa. Karjalaisen syli on kaikille avoin. Uuden strategian myötä meidän jokaisen on mentävä itseemme ja mietittävä, toiminko minä itse uuden strategiamme mukaisesti ja käytänkö voimavarani oikein.

Hyvät heimosiskot ja veljet,

Yhteisten tavoitteiden eteen ponnistelu on tänä viikonloppuna tuottanut tulosta, sillä olemme päässeet nauttimaan hienoista kesäjuhlista. Kiitos kaikille teille, jotka olette olleet mukana. Tunnelma on ollut jälleen kerran karjalaisen lämmin ja iloinen. Kiitos kaikille ohjelman suorittajille. Nautitaan vielä tämän pääjuhlamme korkeatasoisesta annista ihan viimeiseen sointuun saakka. Kuten Karjalaisten laulukaan ei pääty voivotuksiin eikä tuskan näkyihin, vaan toivon ja uskon säveliin.

Sitten turvallista kotimatkaa, lämmintä suvea ja mukavia muistoja kotiin viemisiksi! Nähdään taas viimeistään ensi vuonna!

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan Liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta