Siemenperunoita ei saa syödä edes taantumassa

29.08.2014 | Ajankohtaista, Tiedotteet

Tekniikan akateemiset TEKin valtuusto valitsi yksimielisesti kansanedustaja, diplomi-insinööri Marjo Matikainen-Kallströmin TEKin hallituksen puheenjohtajaksi toiselle kolmivuotiskaudelle.

Matikainen-Kallström otti kokouksessa kantaa strategisiin valintoihin, joita hallituksen budjettipäätösten yhteydessä on tehty.

– Siemenperunoita ei saa syödä edes taantumassa; muuten on turha toivoa uutta kasvua. Suomen uuden kasvun siemenet ovat korkeassa osaamisessa ja innovaatioissa. Vain niiden pohjalta voimme luoda uusia vientituotteita ja uusia työpaikkoja, Matikainen-Kallström sanoi.

Suomi menettää koko ajan vakiintuneiden tuotteiden valmistusta halvempien tuotantokustannusten maihin.

– Jotta meillä olisi jatkossa jotain uutta vientiin kelpaavaa, meidän on oltava askeleen edellä ja kehitettävä kiinnostavia tuotteita, joita muualla ei vielä tehdä. Siksi Suomen on panostettava laadukkaaseen yliopisto-opetukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Matikainen-Kallström korostaa, että Suomen talouden uusi nousu on pitkälti vientimarkkinoille pyrkivien kasvuyritysten varassa.

– On hyvä, että hallitus lisäsi budjettipäätöksissään Finnveran mahdollisuuksia rahoittaa keskisuurten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Positiivista on myös, että Tekesin lisäleikkaukset torjuttiin.

Matikainen-Kallströmin mielestä hallitus ei ole kuitenkaan kiinnittänyt tarpeeksi huomiota Tekesin ja VTT:n avainrooliin vientiteollisuuden tukijoina. Budjettipäätöksissä esimerkiksi Tekesin avustusvaltuuksia pienennettiin, lainanmyöntövaltuudet pidettiin ennallaan ja kehysriihen leikkaukset jäivät voimaan.

– Monilla kasvuyrityksillä on korkeaa osaamista ja lupaavia innovaatiota. Tarjoamalla lisäosaamista, kannustusta ja rahoitusta innovaatioiden tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen osaaminen voidaan muuttaa työpaikoiksi ja vientituloiksi. Juuri tähän tarvitaan VTT:tä ja Tekesiä.

Jäsenäänestyksellä keväällä valittu TEKin valtuusto piti järjestäytymiskokouksensa ja valitsi liitolle uuden hallituksen tänään Helsingissä.

Lisätietoja: Marjo Matikainen-Kallström 050 512 1578

Kuvia Marjo Matikainen-Kallströmistä ladattavissa osoitteessa: http://www.tek.fi/tek/medialle/valokuvia-marjo-matikainen-kallstrom

—–
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alalla työskentelevien yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Noin 73 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta