Kunnianosoitus menetetylle Karjalalle ja Karjalaan jääneille vainajille 14.9.2014

15.09.2014 | Puheet

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan Liiton puheenjohtaja
Kunnianosoitus menetetylle Karjalalle ja Karjalaan jääneille vainajille
Hietaniemen hautausmaa 14.9.2014

Hyvät sotiemme veteraanit, hyvät karjalaiset

Jatkosota päättyi 70- vuotta sitten 19.9.1944 Moskovan välirauhansopimukseen. Rauhanehdot olivat meille kovat ja sen seurauksena yli 400 000 karjalaista menetti kotinsa. Menetimme talvisodassa ja jatkosodassa paljon miehiä ja osin naisiakin; kaatuneita oli noin 86 000. Sotien välittömänä seurauksena suomalaisia on arvioitu kuolleen kaikkiaan noin 93 300 henkeä.

Muista sotaa käyvistä maista poiketen suomalaiset kaatuneet pyrittiin kaikissa niissä tapauksissa kun se vain oli mahdollista hautaamaan kotiseudun multaan. Suurin osa suomalaisista sankarivainajista pystyttiinkin hautaamaan kotiseudulle, mutta silti huomattava osa jäi kentälle.

Neuvostoliiton muututtua taas Venäjäksi Karjalaan jääneiden sankarivainajien etsiminen tuli mahdolliseksi. Suomalaisten sotavainajien systemaattiset etsinnät aloitettiin Karjalankannaksella kesällä 1992. Etsinnöissä on ollut avustamassa lukuisa määrä vapaaehtoisia. Etsintöjen tuloksena vuoden 2012 loppuun mennessä oli löydetty kaikkiaan 1145 suomalaisen sotilaan jäänteet. Sotavuosien suomalainen perinne kaatuneiden hautaamisesta kotiseudulle on kantanut näihin päiviin asti. Tämän merkitys meille karjalaisille on erityisen suuri.

Moni saattoi jo ajatella, ettei Euroopassa enää tultaisi näkemään sotaa. Elämmehän nykyään keskinäisriippuvuuksien globaalissa maailmassa, johon vanhanaikaisen voimapolitiikan ei pitänyt enää kuulua. Silti joudumme jälleen todistamaan aseellista konfliktia maanosassamme, nyt Ukrainassa. Kriisi muistuttaa oman, uskottavan puolustuksemme tärkeydestä. Siitä ei saa tinkiä, vaikka nykyiset taloudelliset reunaehdot ovatkin olemassa.

Voidaan sanoa että Karjala oli Suomelle rauhan hinta. Menetetty Karjala ja sinne jääneet sankarivainajat muistuttavat meitä siitä kuinka kalliin hinnan olemme vapaudestamme maksaneet. Siksi olemme tänään täällä. Olemme muistamassa ja osoittamassa kunnioitusta niille jotka antoivat isänmaan puolesta sen kaikkein kalleimman, oman henkensä. Olemme myös muistuttamassa jälkipolvia siitä miksi ja millä hinnalla saamme tänään elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa. On tärkeää ettemme koskaan unohda sitä.

Paitsi sota myös sen jälkeinen evakkojen asutustoiminta ja jälleenrakentaminen ovat olleet kansakunnallemme valtavia ponnistuksia. Karjalan Liiton puolesta lausun syvän kiitokseni ja kunnioitukseni sotiemme veteraaneille ja kaikille niille jotka ovat työllään puolustaneet ja jälleenrakentaneet maatamme.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta