Karjalan Liiton Vuoden karjalainen kirja kertoo Karjalan luterilaisista seurakunnista evakossa

17.11.2014 | Tiedotteet

Karjalan Liiton Vuoden karjalainen kirja on teologian tohtori Jaakko Ripatin tekemä Karjalan luterilaiset seurakunnat evakossa – Viipurin-Mikkelin hiippakunta, sota ja siirtoseurakunnat 1939-1949.

Jaakko Ripatin kirjassa on uutta tutkittua tietoa evakkoon lähteneistä seurakunnista, niiden vaiheista ja muun muassa siitä, miten Karjalan Liitto on ollut eri vaiheissa mukana. Lisäksi karjalaisseurakuntien kohtalo on kiinnostavaa luettavaa kenelle tahansa.
Kirjassa selvitetään, miten kirkko suoriutui evakkoon lähteneiden seurakuntien hoitamisesta ja miten siirtoseurakuntia varten muodostetun Viipurin-Mikkelin hiippakunnan piispat ja papit huolehtivat seurakunnista evakossa ja sodan tuhoamissa Karjalan seurakunnissa jatkosodan aikana.
Kirjassa kerrotaan seurakuntien evakkoon lähdöstä, paluusta Karjalaan, sodassa tuhottujen kirkkojen, seurakuntatalojen ja pappiloiden kunnostamisesta, seurakuntien siirtymäajasta ja seurakuntien lakkauttamisesta.
Liitteissä on muun muassa sukututkijoita kiinnostavaa aineistoa, esimerkiksi Viipurin hiippakunnan seurakuntien evakuoituminen ja evakuoitumisalueet talvisodan jälkeen. Liitteessä on mainittu seurakunnat, niiden väkiluku vuoden 1939 lopussa, evakuoitumisajankohta, kirkkoherranviraston sijoituspaikka ja väestön sijoitusalueita. Liitteissä on myös kirkonarkistojen tuhot talvisodan aikana Viipurin hiippakunnassa sekä tietoja seurakuntien paluusta kotiseudulle keväällä 1942, tietoja seurakuntien evakuoitumisesta vuonna 1944 sekä seurakuntien väkiluku vuonna 1948 ja 1949.
——
Vuoden karjalaisen kirjan valitsivat Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström sekä varapuheenjohtajat Maija-Liisa Lindqvist ja Eevaliisa Kurki.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta