TEK: Isänmaallisuus uudelleen kunniaan myös suomalaisissa suuryrityksissä!

24.11.2014 | Ajankohtaista, Tiedotteet

TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallströmin mielestä yhteiskuntavastuu on tämän päivän isänmaallisuutta, jolla on oltava sijansa myös globalisoituvassa maailmassa.

– Viime viikkoina ja kuukausina olemme kuulleet sekä hyviä että huonoja uutisia yritysjohtajien suhtautumisesta verojen maksamiseen, sanoi Tekniikan akateemiset TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström ajankohtaiskatsauksessaan liiton valtuustolle tänään Helsingissä.

– Onneksi meillä on Matti Alahuhdan ja Ilkka Paanasen kaltaisia suoraselkäisiä suomalaisia, jotka luovat maahamme työtä ja pitävät kunnia-asianaan myös maksaa veronsa Suomeen. He ovat oivaltaneet, että vähäväkinen Suomi on tarjonnut heille itselleen ja heidän johtamilleen yrityksille osaamispohjan ja toimintaedellytykset, joilta on ollut mahdollista ponnistaa menestykseen. He haluavat laittaa osan saamastaan hyvästä kiertämään suomalaisten hyvinvoinnin hyväksi.

– Mutta toiset, hiljakkoin muun muassa MOT-ohjelmassa julkisuuteen nostetut tapaukset ovat sen sijaan synkkää kuultavaa ja kertovat huomattavasta ristiriidasta puheiden ja tekojen välillä, Matikainen-Kallström totesi.

– Samaan aikaan, kun suuryritykset ja elinkeinoelämän järjestöt vaativat palkansaajia osallistumaan Suomen pelastustalkoisiin joustamalla monin tavoin ja tinkimällä palkoistaan, osa yrityksistä välttelee veroja kierrättämällä mittavia tuottoja veroparatiisien kautta.

Erityisen ikävänä Matikainen-Kallström pitää sitä, että tällaiseen toimintaan ryhdytään siitä huolimatta, että Suomen yritysverotusta on alennettu reippaasti elinkeinoelämän toiveiden mukaisesti.

– Vaikka lain kirjainta ei olisikaan rikottu, eettisyydestä ja yhteiskuntavastuusta ei voida puhua näiden Suomen veroja välttelevien yritysten yhteydessä. Joku muu maksaa niiden verot – tai nykyisessä tilanteessa todennäköisemmin verojen menetystä vastaava määrä rahoitusta leikataan koulutus- ja hyvinvointipalveluistamme.

Matikainen-Kallströmin mielestä yhteiskuntavastuu on tämän päivän isänmaallisuutta, jolla on oltava sijansa myös globalisoituvassa maailmassa.

Yhteyshenkilöt
Marjo Matikainen-Kallström
hallituksen puheenjohtaja
050 512 1578

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alalla työskentelevien yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Noin 73 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto.

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta