Venäjä on edelleen Suomelle tärkeä kumppani

09.03.2015 | Ajankohtaista, Kirjoitukset

(Julkaistu Karjala-lehdessä marraskuussa 2014)

Kiristyvä maailmanpoliittinen tilanne aiheuttaa syystäkin huolestuneisuutta. Kasvanut sotilaallinen aktiivisuus rajoillamme ilmatilaloukkauksineen ja sukellusvenejahteineen on lisännyt epävarmuutta.

Nyt tilanne Itä-Ukrainassa näyttää kehittyvän taas huonompaan suuntaan Venäjän siirtäessä lisää sotakalustoa alueelle. Minskin tulitaukosopimusta on rikottu yli 2000 kertaa. EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet ja Venäjän vastatoimena asettamat tuontikiellot kiristävät EU:n ja Venäjän suhteita ja heikentävät molempien jo ennestään huonoa taloudellista tilannetta. Suomelle erityisesti maatalous- ja elintarviketuotteisiin liittyvät toimet ovat tuhoisia.

Osallistuin viime viikolla Eduskunnan Venäjä- ystävyysryhmän kolmipäiväiselle vierailulle Moskovaan Venäjän liittotasavallan ylähuoneen kutsumana. Tapasimme myös alahuoneen edustajia ja kävimme Suomen lähetystössä hyviä keskusteluja.

Pystyimme neuvottelemaan vaikeistakin asioista. Matkan antina voi vetää sen johtopäätöksen, että nyt käydään informaatiosotaa kaikilla mahdollisilla rintamilla. Täysin oikean viestin perille saaminen tai ylipäätään välittäminen on vain arvailujen varassa. Ja joitakin asioita paisutellaan tarkoituksella. Venäjä itse kokee, että muu maailma on heitä vastaan ja historiallisista syistä heillä on oikeus toimia niin kuin ovat toimineet.

Huolimatta kriisistä pidän tärkeänä että yhteydenpitoa Venäjälle jatketaan kaikilla rintamilla – kuten on jatkettukin. Presidentti Niinistö on tavannut Putinia ja puhunut useita kertoja hänen kanssaan puhelimessa. Samoin pääministeri Stubb on keskustellut kollegansa Medvedevin kanssa ja ulkoministeri Tuomioja on tavannut kollegaansa Sergei Lavrovia. Myös maiden virkamiehet ja kansanedustajat ovat tavanneet toisiaan.

Kun talouspakotteet rasittavat Suomelle tärkeää Venäjän kauppaa, on pystyttävä tekemään kahdenvälisiä sopimuksia ja pidettävä yllä hyviä suhteita. Dialogia on jatkettava ja pidettävä Venäjä myös kansainvälisissä neuvottelupöydissä. Konfliktien ratkaisuun diplomatian keinoin on tehtävä kaikkensa. Voimakeinoja ei voi eikä saa sallia missään tapauksessa.

Vaikka Suomi selvästi tuomitsee Venäjän hallituksen toimet Ukrainassa, meillä ei ole mitään venäläisiä vastaan. Monet tärkeät yhteistyön muodot Karjalan tasavallassa kuten esimerkiksi hautausmaiden hoitoon liittyvä yhteistyö, jatkuvat kuten ennenkin. Venäjä on jatkossakin Suomelle tärkeä kauppakumppani ja rajanaapuri, tahdoimme tai ei.

Marjo Matikainen-Kallström
Karjalan liiton puheenjohtaja

Kokoomus Karjalan liitto TEK WAU! Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto Eduskunta